Путин впряга всички сили, за да вкара Беларус директно във войната с Украйна

3357
Путин впряга всички сили, за да вкара Беларус директно във войната с Украйна
Снимка: Getty Images

Режимът на руския диктатор Владимир Путин и той самият вече активно се задейства, за да покаже стабилност на военното командване предвид серията от провали във войната в Украйна, която Путин и кръгът му продължават да наричат "специална военна операция". Целта е да бъде нарисувана картина на стабилност, вероятно преди нов опит за голяма руска офанзива, коментира американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Днес, 19 декември, Путин отива на посещение в Беларус и се очаква да притисне беларуския диктатор Александър Лукашенко да помага на руснаците вече и с директно участие във войната. Руският военен министър Сергей Шойгу пък се появи на фронта в Донбас, като направи инспекция. Специално в Телеграм руското военно министерство публикува съобщение, според което Шойгу обърнал "особено внимание" на организацията за обезпечение на руските военни, какви са условията за пребиваване на фронта и работата на медицинските и тилови подразделения.

Междувременно на фронта в Украйна големи промени няма. От сутрешната сводка на Генералния щаб на украинската армия се вижда, че по всички ключови точки на най-активните бойни действия в Донецка и Луганска област украинците се справят и не допускат руската армия да направи голям пробив.

Популярният руски телеграм канал "Рибар" потвърждава част от украинската информация – че при село Победа, което е една от важните точки за удържане на най-силната украинска позиция в тила на град Донецк, а именно Авдеевка, украинците са си върнали загубени преди позиции. Но руското военно министерство се хвали, че село Яковлевка вече е изцяло под руски контрол. Селото е една от позициите при Соледар, като в района оперира основно ЧВК Вагнер. Потвърдено с геолокализирани кадри е и, че в Бахмут украинците копаят окопи, като явно се готвят за улични боеве.

Продължават и украинските обстрели на позиции по-далеч от активния фронт. Има пореден такъв в Алчевск, където се струпват руски военни и руска военна техника.

Руснаците се оплакват и от украински обстрел по Белгород, но твърдят, че прехванали 12 ракети, като заради паднали отломки има двама убити в птицеферма до града. Официално обаче се съобщава за четирима убити след обстрела, неясно къде са загинали другите двама.

Същевременно губернаторът на Иркутск съобщава за пожар в нефто-газово находище. Това е поредният пожар в Русия, откакто започнаха по-масираните ракетни удари на руснаците срещу Украйна. Пожарът вече е угасен, но са пострадали 7 души, двама от които са в тежко състояние. Тече проверка – дали са спазени мерките за противопожарна безопасност.

ВИДЕО: Страшните абсурди на войната в Украйна, които се превръщат в нормалност

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа