Путин за Кемерово: Какво има да се работи сега, хората са загинали

4596
Путин за Кемерово: Какво има да се работи сега, хората са загинали
Снимка: Getty Images/Guliver

"Пожарът в търговския център "Зимна вишна" в руския град Кемерово от 25 март е предизвикал срутване на покрива и преграждане между третия и четвъртия етаж. За няколко минути пожарът е обхванал площ от 1600 квадратни метра. Първите пожарникари са пристигнали за 7 минути. От горните етажи, с помощта на специална техника са свалени 20 души, от търговския център са изведени 700 души". Това заяви министърът на извънредните ситуации на Русия Владимир Пучков по време на съвещание за ликвидирането на последиците от пожара в Кемерово, свикано от руския президент Владимир Путин. Срещата е проведена в Кемерово сутринта на 27 март.

"Какво има да се работи сега. Хората са загинали. 64 души", казва руският президент. "Другарю президент, длъжни сме да намерим още 6 души", отговаря Пучков съгласно стенограма от срещата, публикувана в официалния сайт на Кремъл.

Фактическата обстановка

По думите на Пучков спасителните действия са били организирани на четири участъка. Паралелно се е извършвала издирвателно-спасителната работа и гасенето на пожара. В отделни точки на температурата е достигала 600 градуса по Целзий, имало е задимяване, конструкцията е била неустойчива, видимостта е била нулева. В момента на мястото на инцидента работи група с обща численост от 800 души и 195 единици техника. Работят и всички пожарно-спасителни подразделения.

Путин все пак обяви ден на траур за загиналите в Кемерово

Руският президент Владимир Путин подписа указ за обявяването на 28 март за ден на национален траур в памет на жертвите на пожара от 25 ...

След пожара е оказана помощ на 129 души, 64 са загинали. До момента са намерени телата на 58 души, издирват се още 6, които по думите на роднините им, може да са вътре. За 37 от телата е необходимо да се извършат генетични тестове, за да може да бъдат идентифицирани. Това ще отнеме около две седмици.

С решение на правителството са отпуснати 76 млн. рубли помощи (бел. ред. - малко над 2,1 млн. лева) – по един милион за всеки загинал (почти 28 000 лева), 200 хил. рубли (малко над 5500 лева) за леко пострадалите, а средно и тежко пострадалите ще получат по 400 хил. рубли (11 000 лева).

Историята на сградата

Сградата е построена през 1968 година, нееднократно е престроявана и приспособяване за нуждите на търговско-развлекателния център. Регистрирано е като малко предприятие, но е осъществявало широка дейност, свързана с търговия. Имало е три киносалона, басейн, и други зали, в които са се занимавали с децата, както и други структури, докладва още Пучков.

През 2013 година сградата е била Кемеровски сладкарски комбинат, който е бил в нарушение на установения ред и е преобразуван в "Зимна вишна". Главните спонсори, съучредители са Денис Николаевич Штенгелов със 78% от капитала, живее основно в Австралия, бивш местен предприемач и Игор Александрович Семьонов със 17% капитал от активите на центъра. Някоя си Судденок е арендатор на помещенията. (бел.ред. по информация на "Московски комсомолец" става въпрос за Надежда Судденок, която е била депутат от "Единна Русия", партията на Путин).

В Кемерово не вярват на официалните данни за загиналите в пожара (ВИДЕО)

Тази сутрин жителите на Кемерово, където при пожар в търговски център загинаха 64 души, се струпаха пред сградата на областната управа ...

Със сигурност обаче не става въпрос за дребен бизнес. В търговския център е имало 27 арендатори. И приблизително толкова собственици.

През 2016 година комисия от руското министерство на извънредните ситуации е проверявала сградата. Представени са документи, че това е малко предприятие с годишен оборот 68 млн. рубли и персонал от по-малко от 100 души. Издадени са препоръки, които не са изпълнени.

За противопожарната сигнализация на търговския център е отговаряла фирмата "Системен интегратор". От 19 март сигнализацията не е работила, но не е предприето нищо по въпроса. Системата за оповестяване е работила, но охраната я е изключила. Не е ясно и защо не е била включена след началото на пожара. Като цяло системата за безопасност е била оставена на произвола на съдбата и не е функционирала. Много от вратите на помещенията, в които са се намирали предимно деца, са били блокирани.

Версии и мнения

Огнището на пожара е детска игрална площадка на четвъртия етаж. Версиите за възникване на пожара до момента са две - или самовъзпламеняване заради лоша електротехника, или прилагане на открит огън. Назначена е електротехническа, строителна и техническа експертизи.

Кошмарът в Кемерово: Децата ни горяха, а ние просто наблюдавахме

На 25 март в Кемерово избухва пожар в търговския център "Зимна вишна". Огънят тръгва от четвъртия етаж, близо до кинозалите, където в т...

По думите на губернатора на Кемеровска област Аман Тулеев в една от игралните зали е имало детско парти с фойерверки. От там е тръгнал огънят. Тулеев отбелязва, че са започнали силни и организирани нападки от страна на опозицията: "Ходят по къщите, търсят хората по предприятията, Това не са роднини на загиналите", твърди той.

Председателят на Следствения комитет Александър Бастрикин отбелязва, че преди учителите не са оставяли децата сами:

"... В наше време не беше така. Това е, когато родители са оставяли децата за дълго време в стаите за игри. Учителка е довела цял клас, оставила ги е в игралната стая и е отишла по своя работа. Когато прегледахме видеоматериалите, виждаме, че за съжаление днес е такава психологията на родителите и останалите лица, които носят отговорност за децата. Те са отвикнали и търговските ни центрове се превръщат в разходка за родителите, а децата се предават на отговорността на незнайно какви хора и в незнайно какви условия."

"Това е нормално, ако е добре организирано", репликира Путин.

"Сега не можем да намерим тези, които са били в стаята, в която е тръгнал пожара. Защо са били затворени вратите. Основните хора от персонала са избягали, оставили са децата, родителите. Онези, които са отговаряли за безопасността, са избягали първи. Почти няма загуби от страна на щата на търговския център", уточнява Басрикин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа