ПВО-системи MAMBA и ракети Aspide за Украйна: Италия работи по нов военен пакет (ВИДЕО)

4293
ПВО-системи MAMBA и ракети Aspide за Украйна: Италия работи по нов военен пакет (ВИДЕО)
Снимка: iStock

Украински официални лица твърдят, че в крайна сметка ще получат системите за противовъздушна отбрана MAMBA, а от канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски заявиха, че Киев има "всички гаранции" от Италия относно оръжията. Италианските власти обаче няма да вземат решение за нови доставки на военна помощ преди края на януари.

Според La Repubblica, решението за вида на военното оборудване, което ще бъде изпратено на Киев, ще бъде взето в края на този месец. Възможно е да става въпрос за евентуална доставка на зенитно-ракетни комплекси SAMP-T (MAMBA) и управляеми ракети Aspide, пише още изданието.

Нови оръжия за Украйна: Системи за сваляне на дронове, модерен БТР и най-скорострелната гаубица в света (ВИДЕО)

Западната военна помощ за Украйна продължава да идва с пълна сила. След като вече е ясно дори откъде ще бъдат доставяни бронираните маш...

Добавя се, че една система MAMBA струва около 750 млн. евро, а компонентите, доставени от Италия, са на стойност около 250 млн. евро. Франция осигурява останалата част от оборудването, както и ракетите-прехващачи.

В средата на декември 2022 г. френският посланик в Киев заяви пред френското издание Challenges, че Париж и Рим ще изпълнят искането на Украйна за доставка на системата за противовъздушна отбрана MAMBA. Въпреки уверенията на Етиен дьо Понсен двете страни са в състояние да отложат решението за доставка на системите SAMP/T (MAMBA). Изглежда, че основният проблем е недостатъчният брой отбранителни системи, с които разполагат армиите на Италия и Франция.

От една страна, правителството на Джорджа Мелони пое ангажимент както пред САЩ, така и в разговорите със Зеленски, че Италия ще продължи да подкрепя Украйна във военно отношение, а италианският премиер не може да отиде с празни ръце на 24 февруари в Киев, пише La Repubblica. От друга страна, Матео Салвини и Силвио Берлускони - привърженици на Путин, които са в коалицията на Мелони, са скептични по отношение на военната подкрепа за Киев.

Германия отказа на Киев танкове "Леопард", но от Лондон идват добри новини

Германия не планира да доставя на Украйна танкове Leopard 2, заяви говорителят на правителството в Берлин на 9 януари, цитиран от "Ройт...

Към тази ситуация се прибавят и оперативните ограничения на италианската армия. Италия разполага с 5 системи MAMBA и една система за обучение. Трябва обаче да се уточни, че от петте системи една е изпратена в Кувейт, а друга ще бъде разположена (вероятно този месец) в Словакия и ще служи за замяна на американска батарея Patriot, която на свой ред ще бъде изпратена в Украйна.

Информацията на италианската медия за ракетите Aspide не е толкова конкретна. Aspide е италианска ракета със среден обсег "въздух-въздух" и "земя-въздух", произведена от Selenia. Снабдена е с полуактивна радиолокационна система за самонасочване. Доста подобна е на американската AIM-7 Sparrow.

ОЩЕ: Франция и Полша притискат Германия да прати танкове "Леопард" на украинците

На фронта с "Брадли" и "Мардер": САЩ и Германия пращат на Украйна нови бойни машини

САЩ и Германия ще доставят на Украйна допълнителна военна помощ, съобщи Ройтерс, като се позова на съвместно изявление, направено от дв...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа