Първи износ на пшеница от Украйна след споразумението с Русия

1839
Първи износ на пшеница от Украйна след споразумението с Русия
Снимка: iStock

Още два кораба напуснаха украински черноморски пристанища, като единият е натоварен за първи път с украинска пшеница, която ще бъде изнесена благодарение на споразумението, постигнато с посредничеството на ООН. Това съобщи турското Министерство на отбраната, цитирано от "Ройтерс".

Още два кораба напуснаха украински черноморски пристанища, като единият е натоварен за първи път с украинска пшеница, която ще бъде изнесена благодарение на споразумението, постигнато с посредничеството на ООН, съобщи турското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс.
Пред последните две седмици общо 14 кораба потеглиха от Украйна след сделката с Русия за възобновяване на износа на зърно от украинските черноморски пристанища, който бе прекратен заради войната в Украйна.
Споразумението, договорено с посредничеството на ООН и Турция, беше постигнато миналия месец на фона на опасения, че липсата на украинските доставки на зърно ще доведе до значителен недостиг на храни, а на някои места по света и до глад.
Корабът Сормоски (Sormovsky), плаващ под флага на Белиз, напусна днес украинското пристанище Черноморск, съобщи турското министерство на отбраната. Плавателният съд превозва 3050 тона пшеница към северозападния турски окръг Текирдаг.
Това е първата доставка на пшеница от Украйна, която, заедно с Русия, покриваше почти една трета от световния износ на пшеница преди 24 февруари, когато започна руската инвазия в Украйна.
Киев има около 20 милиона тона зърно, останало от миналогодишната реколта, а се очаква и тази година реколтата да бъде около 20 милиона тона.
Корабът Стар Лаура (Star Laura), плаващ под флага на Маршалови острови, също  отплава днес на път за Иран с 60 000 тона царевица на борда.
В рамките на постигнатото споразумение под егидата на ООН всички кораби се инспектират в Истанбул от Съвместния координационен център, където работят служители на Русия, Украйна, Турция и ООН.
Разони (Razoni), първият кораб, който напусна Украйна по силата на споразумението, акостира в Турция вчера и се насочи към Египет днес по данни от системата за проследяване на кораби Refinitiv. Първоначалният купувач на зърното в Ливан отказа доставката поради закъснение от пет месеца.
Корабният агент Торос (Toros), който се занимаваше с разтоварването на Разони в Турция, съобщи вчера, че корабът ще свали 1500 тона от общия си товар от 26 527 тона царевица в Мерсин в Южна Турция, а останалата част ще отпътува за Египет.
Рахми Ягчи (Rahmi Yagci), който потегли от Украйна във вторник за Истанбул, пусна котва в северния край на Босфора в Истанбул днес, а Мустафа Неджати (Mustafa Necati), който отплава за Италия в неделя, пусна котва в южния край.
Четири други кораба  получиха разрешение да отплават за Украйна, след като бяха инспектирани от екип на Съвместния координационен център в Истанбул. Министерството на отбраната на Турция съобщи вчера, че корабите, които са пристигнали в Украйна, се товарят.Още два кораба напуснаха украински черноморски пристанища, като единият е натоварен за първи път с украинска пшеница, която ще бъде изнесена благодарение на споразумението, постигнато с посредничеството на ООН. Това съобщи турското Министерство на отбраната, цитирано от "Ройтерс".

Пред последните две седмици общо 14 кораба потеглиха от Украйна след сделката с Русия за възобновяване на износа на зърно от пристанищата в Черно море, които бяха блокирани от Москва заради войната в Украйна. Споразумението, договорено с посредничеството на ООН и Турция, беше постигнато миналия месец на фона на опасения, че липсата на украинските доставки на зърно ще доведе до значителен недостиг на храни, а на някои места по света и до глад.

Корабът Сормовски (Sormovsky), плаващ под флага на Белиз, напусна днес украинското пристанище Черноморск. Плавателният съд превозва 3050 тона пшеница към северозападния турски окръг Текирдаг. Това е първата доставка на пшеница от Украйна, която заедно с Русия покриваше почти една трета от световния износ на тази продукция преди 24 февруари.

Киев има около 20 милиона тона зърно, останало от миналогодишната реколта, очаква се и тази година реколтата да бъде толкова.

Корабът Стар Лаура (Star Laura), плаващ под флага на Маршаловите острови, също отплава днес. Той пътува за Иран с 60 000 тона царевица на борда.

В рамките на постигнатото споразумение под егидата на ООН всички кораби се инспектират в Истанбул от Съвместния координационен център, където работят служители на Русия, Украйна, Турция и ООН.

След посещението на Лавров: Египет отмени договорите за закупуване на украинска пшеница

Властите в Египет освободиха редица компании от задълженията им да доставят пшеница от Украйна, закупена още през декември миналата год...

Разони (Razoni), първият кораб, който напусна Украйна по силата на споразумението, акостира в Турция вчера и се насочи към Египет днес, по данни от системата за проследяване на кораби Refinitiv. Първоначалният купувач на зърното в Ливан отказа доставката поради закъснение от пет месеца.

Корабният агент Торос (Toros), който се занимаваше с разтоварването на Разони в Турция, съобщи вчера, че корабът ще свали 1500 тона от общия си товар от 26 527 тона царевица в Мерсин в Южна Турция, а останалата част ще отпътува за Египет, пише БТА.

Рахми Ягчи (Rahmi Yagci), който потегли от Украйна във вторник за Истанбул, пусна котва в северния край на Босфора в Истанбул днес, а Мустафа Неджати (Mustafa Necati), който отплава за Италия в неделя, акостира в южния край на протока.

Четири други кораба получиха разрешение да отплават за Украйна, след като бяха инспектирани от екип на Съвместния координационен център в Истанбул.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Искал да умре като "мъченик" на Олимпийските игри: Арестуваха 16-годишен младеж във Франция

Най-голямото учение на НАТО по киберзащита започва в Естония

Нова ракетна атака: Руснаците поразиха Черкаска област на Украйна

Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие": Унищожават милиони бутилки

Варшава е готова да помогне на Украйна да върне мъжете във военна възраст: Полското военно министерство

Песков като панаирджийска мечка: Весели жената на нарочен за най-корумпиран в Русия (СНИМКА)

Арести в Англия заради смъртта на мигранти

В Русия погребаха Зеленски и Байдън, Скабеева говори с гробовен глас за ракетите ATACMS (ВИДЕО и СНИМКА)

Политическа криза: Испанският премиер мисли за оставка

Украйна конфискува активи на назначения от Русия губернатор на Запорожка област

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа