Ратко Младич се оплака от доживотната си присъда

2253
Ратко Младич се оплака от доживотната си присъда
Снимка: Getty Images/Guliver

Бившият командир на босненската сръбска армия Ратко Младич смята, че доживотната му присъда е несправедлива. Той направи съответното изявление в сряда, като се обърна към съдиите при приключване на съдебното заседание в Хага, предаде агенция Фокус.

В началото на изказването си Младич остро критикува НАТО и заяви, че няма високо мнение за трибунала, който "е инструмент на западните страни, които правят едно и също след падането на Берлинската стена". „Прав ли е съдебният състав, който ме осъди на доживотен затвор?“, попита генералът. „Не, той греши. Съдиите не защитиха истината, защитиха Холандия и холандските миротворци (които бяха отговорни през 1995 г. за отбраната на Сребреница, но не можаха да предотвратят масово убийство на около осем хиляди босненски мюсюлмани - ТАСС)".

Отбелязват се 24 години от клането в Сребреница

Хиляди хора още от ранните часове на четвъртък започнаха да пристигат в Сребреница (Източна Босна) където в рамките на деня ще се отбел...

"Не се защитавам", продължи той. "Аз съм човек, който цял живот съм бил професионален войник. Работил съм в мирно време и във военно време в съответствие със законите на моята страна, която беше унищожена от съюзниците от НАТО. Не започнах тази война и не направих планове да атакувам Югославия. "

Младич беше осъден на 22 ноември 2017 г. от Международния трибунал за бивша Югославия (МТБЮ) на доживотен затвор за геноцид, престъпления срещу човечеството и нарушаване на законите и обичаите на войната. Той се укриваше от международното правосъдие почти 16 години, докато не беше арестуван в Сърбия през май 2011 г. и екстрадиран в Хага. През март 2018 г. адвокатите на Младич подадоха жалба до Международния остатъчен механизъм за наказателните трибунали, орган, създаден за завършване на работата, започнат от МТБЮ (закрит на 31 декември 2017 г.) и Международния наказателен трибунал за Руанда (закрит на 31 декември 2015 г.).

На 25-26 август в Хага се проведе въззивно заседание по случая. В хода си защитата поиска да бъдат поправени грешките, допуснати по време на процеса, и да бъде оправдан Младич по всичките десет обвинения, по които той беше признат за виновен. Като алтернатива юристите предложиха преразглеждане на делото. Апелация е подадена и от прокуратурата, която поиска бившият генерал да бъде признат за виновен за геноцид в пет общини на Босна и Херцеговина.

Закривайки съдебното заседание, председателят съдия Приска Ниямбе заяви, че датата за обявяване на решението ще бъде определена по-късно. Очаква се апелативният състав да издаде присъдата си не по-рано от 2021 г.

Тленните останки на 33 жертви на геноцида от Сребреница ще бъдат пренесени в Поточари

Тленните останки на 33-ма души, убити по време на клането в Сребреница през юли 1995 г., ще бъдат пренесени в Мемориалния център Поточа...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа