Разследване, касаещо и България: Русия предлагала пари на политици от ЕС заради Крим

8893
Разследване, касаещо и България: Русия предлагала пари на политици от ЕС заради Крим
Снимка: iStock

Руски лобисти са предлагали пари на политици от Европейския съюз за прокарване на благоприятни за Кремъл политики. Това установи международно разследване, проведено съвместно от Центъра за изследване на организираната престъпност и корупцията (OCCRP), естонския Eesti Ekspress, италианската IrpiMedia, австрийския Profil и руското издание iStories.

Твърди се, че от 2014 г. насам руска лобистка група е плащала на европейски политици, за да им помогне да узаконят руската окупация на Крим и да си осигурят гласове за отпадане на западните санкции, наложени заради незаконното завземане на украинския полуостров.

България е една от държавите, споменати в изтеклите документи като "мишени".

Според изтеклата кореспонденция на руския парламентарен служител Саргис Мирзаханян, продължила от 2007 г. до 2017 г., той е изградил мрежа от политически анализатори, журналисти, активисти и представители на академичните среди, за да прокарва интересите на Кремъл в чужбина след руското завземане на Крим през 2014 г.

Дайнов: Докато Украйна си връща Крим, България да си върне Варна

"В Народная республика Варна щяло да има конференция с лекция "Прибалтика - невъзможният мир" на Вилиан Кръстев от Икономическия универ...

Неговата група изготвя проруски резолюции и плаща на политици хиляди евро, за да ги представят в европейските законодателни органи. Цената за внасяне на предложение е възлизала на 20 000 евро с допълнителен бонус от 15 000 евро "в случай на успешно гласуване", твърдят разследващите.

През 2016 г. предложение, с което се признава руската анексия на Крим и се призовава за прекратяване на санкциите на ЕС срещу Русия, е прието от местния парламент във Венето, Италия. Примера на Венето последват и съветите в областите Лигурия и Ломбардия. Скоро след това Кипър също приема подобна резолюция. Твърди се, че документите са били съставени с помощта на Мирзаханян и неговия екип.

Лобистката група е организирала и пътувания на политици от Германия, Австрия, Италия, Чехия и Полша до окупирания Крим, като е плащала за престоя и присъствието им.

Имало е и плащания към крайнодесни активисти да публикуват прокремълски статии в европейски медии.

Мирзаханян също така е помагал за привличането на европейски политически фигури в Русия като наблюдатели на изборите, като за проекта са били отпуснати 68 000 евро. Мирзаханян и сътрудниците му не са отговорили на молбата за коментар.

Националната гвардия на Украйна свиква доброволци за освобождаването на Крим и Донбас

Украинските власти се готвят да освободят Луганска и Донецка области и полуостров Крим затова Министерството на вътрешните работи на ст...

Международната общност осъди окупацията на Крим от страна на Русия и продължава да не признава контрола на Кремъл над полуострова. Киев няколко пъти вече заявява по време на войната, че иска да върне всичките си територии, включително Крим.

Разследването показва ролята на Мирзаханян в координирането на протести, поместването на статии в медиите и подготовката на парламентарни резолюции в цяла Европа, както и организирането на "фалшиви" мисии за наблюдение на избори, докато той и неговите сътрудници са се опитвали да легитимират анексирането на Крим и да "прокарват руските вътрешно и външнополитически интереси", казва Антон Шеховцов, председател на продемократичната организация с нестопанска цел Център за демократична почтеност.

Олга Лаутман, изследовател на свързаната с Кремъл дезинформация и хибридните заплахи в Центъра за анализ на европейската политика, заявява, че "Русия е била изключително успешна в усилията си да смекчи отговора на различните си кампании, като е включила бивши и настоящи политици в списъка си със заплати".

Името на лобистите на Мирзаханян е Международна агенция за текуща политика. Сред изтеклите документи е презентация на PowerPoint, в която агенцията е представена като "затворена асоциация от професионалисти", която има за цел да "си сътрудничи с водещи парламентарни партии и отделни политици в ЕС". В други презентации като целеви държави са посочени Австрия, Германия, Италия, България, Гърция, Кипър, Латвия, Румъния и Турция.

Изглежда, че организацията е имала пряка връзка с Кремъл - Мирзаханян е обменил повече от 1000 имейла между 2014 и 2017 г. с Инал Ардзинба, ръководител на отдел в руската президентска администрация, който е работил под ръководството на Владислав Сурков. Сурков е ключов съветник на президента Владимир Путин по това време.

Русия национализира активи на Украйна в анексирания Крим, включително 12 банки

Русия ще национализира "чуждестранни" активи в анексирания Крим, включително тези, които са собственост на Украйна и ще насочи част от ...

Дейността на Международната агенция за текуща политика варира от организиране на улични протести срещу НАТО до търговия с влияние върху европейските законодатели.

В документите се обсъжда и изпращането на европейски делегации в Москва и Крим, както и насочването на "националните парламенти на ЕС" към проруски резолюции.

Електронните писма показват как групата на Мирзаханян организира извършването на значителни плащания, за да гарантира, че политиците от ЕС ще прокарат благоприятни предложения в родните си страни. Мирзаханян откровено описва тези плащания като "цената на вота" в имейл, който съдържа проекти за Италия и Австрия.

В един от документите са изброени имената на девет европейски политици от Австрия, Германия, Италия, Чехия и Полша, които ще присъстват на форума в Ялта през 2016, както и "хонорари" на обща стойност 21 500 евро, разпределени сред отделните политици. Изглежда, че тези хонорари надхвърлят компенсацията на разходите за всеки участник, твърдят разследващите.

Конкретните имена са Маркус Претцел – тогавашен евродепутат от крайнодясната Алтернатива за Германия, Яромир Количек – крайноляв евродепутат от Чехия, Аксел Касегер – австрийски депутат от Партията на свободата, Барбара Розеркранц – също от тази партия, Стефано Валдегамбери – член на местния италиански парламент във Венето, и др. Всички те са получили от 3000 до 5000 евро от руските лобисти.

Разсекретено от САЩ: Украйна не може да си върне Крим скоро

Малко вероятно е украинските сили да успеят да отвоюват Крим от руските войски в близко бъдеще. Това заявяват четирима високопоставени ...

Претцел коментира пред разследващите журналисти: "Предложиха ми да стана член на управителния съвет на форума, но аз отказах".

Организаторите също така финансирали настаняването на политиците в петзвездния хотел Mriya Resort and Spa на брега на Черно море на стойност 300 млн. долара. Според уебсайта на Ялтенския форум руското правителство и комбинация от държавни и частни банки са спонсорирали събитието, а държавната Сбербанк е финансирала изграждането на хотела, който по-късно ще бъде санкциониран от САЩ заради ролята си на домакин.

В разследването се споменават и имена на европейски политици, действали като посредници на Мирзаханян и хората му. Сред тях е политическият активист от Полша Матеуш Пискорски, който е бил в директен контакт с Мирзаханян през 2015-2016 г., помагайки му да се свърже с европейски политици в Германия и Австрия. Още един политически активист от Полша – Марина Клебанович – е помагала на руските лобисти. Тя е женена за Пискорски, който е бил арестуван през 2016 г. за шпионаж в полза на Русия.

Роберт Щелцл – политически активист от Австрия, и служител на парламента в Германия, чието име е Мануел Охзенрайтер, също са включени в разследването. Първият е проруски настроен и е работил за мозъчния тръст на Пискорски, а вторият е от крайнодясната германска партия AfD.

"Крим никога повече няма да е Украйна": Хърватският президент ядоса Киев

Спорните изказвания на хърватския президент Зоран Миланович относно принадлежността на Крим ядосаха властите в Киев. След като той...

Докато Мирзаханян е изчезнал от публичното пространство, съюзниците на неговата група в Европа продължават да правят промосковски изявления и да агитират за руските интереси. През септември миналата година Аксел Касегер от FPÖ поиска от Австрия да преразгледа позицията си относно руските санкции, а Роберт Щелцл беше заснет на проруски митинг във Виена през ноември с тениска с прословутия руски символ "Z" и текст, гласящ "Руска армия".

Запитан от репортери за снимката, Щелцл заявява: "Купих я от Сърбия. Тя е с добро качество и посланието е правилно".

ОЩЕ: След "Катаргейт": Европарламентът налага забрана, свързана с лобирането

Графики: OCCRP.org

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Невиждана украинска атака с дронове срещу Русия (ВИДЕО)

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа