РИА Новости разпространява пропаганден клип за Баба Ванга (ВИДЕО)

13378
РИА Новости разпространява пропаганден клип за Баба Ванга (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Контролираната от руската държава медия РИА Новости създаде специален клип, посветен на годишнината от рождението на Ванга.

Материалът е озаглавен: "Велика пророчица или талантлив манипулатор?" и в него са описани основни факти от живота на Ванга, както и събития, за които се твърди, че тя е предсказала. 

"Година след година се обсъждат нейните сбъднали се и лъжливи пророчества. Смята се, че е Ванга е предсказала пандемията от коронавирус: "Тя казваше, че към тези двойки ще има огнище на стара болест, която ще донесе опасност за цялото човечество. Може би болест, която е била победена ще се върне. Това ще се случи някъде на Юг."

Какво още има в клипа: Вангелия се ражда на 31 януари 1911 година в бедно семейство от Струмица. Когато е на 12 години ослепява. Една от версиите е, че е ранена във вихрушка, според друга очите ѝ са избодени при изнасилване. Няколко години прекарва в дом за слепи, а после се връща у дома, за да помага с децата. В годините на Втората световна война тя започва да "вижда" местонахождението" на безследно изчезналите. Помагала на болните, определяла заболяването."

Медията свързва с Баба Ванга такива събития като смъртта на Сталин, атентатите от 11 септември в САЩ и потъването на руската подводница "Курск": "Разказват, че е предсказала смъртта на Сталин: "В света, в който ще отиде Сталин, вратите ще са отворени и за други властимащи в Русия".

Дарбата ѝ привлича общественото внимание и при нея започват да се стичат и държавни чиновници.

През 1967 година е регистрирана като държавен служител и посещенията при нея се заплащат. Ванга никога не взимала пари в ръце, но получавала 200 лв. заплата.

През 1980 година предсказва гибелта на руската подводница "Курск", настоява РИА: "В края на века през август 1999 или 2000 година Курск ще се окаже и целият свят ще го оплаква."

През 1989 година Ванга "вижда" терористичните актове от 11 септември, продължава РИА: "Страх, страх! Американските братя ще паднат, закълвани от железни птици. Вълци ще завият от храстите и ще потече река от невинна кръв."

РИА Новости отбелязва, че "феноменът на Ванга носи огромен доход на България. Туристите се стичат в страната, за да посетят ясновидката в дома ѝ в Петрич. Скептиците твърдят, че сведенията за посетителите Ванга е получавала от таксиметровите шофьори, служителите в хотелите и ресторантите."

Интересно е, че в Русия медиите често пишат за Ванга и приписват на пророчествата ѝ много от световните събития, които по един или друг начин са разтърсили света. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа