Росен Плевнелиев пред BBC: Русия се опитва да раздели Европа

4349
Росен Плевнелиев пред BBC: Русия се опитва да раздели Европа
Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев заяви пред BBC, че Русия се опитва да раздели и омаломощи Европа. Плевнелиев предупреди за руското влияние в България и на целия континент и посочи, че Европа трябва да заеме по-категорична позиция по въпроса.

Телевизията информира, че изборите за нов държавен глава в България са в неделя, но е много вероятно победителят да бъде излъчен на балотаж.

Плевнелиев: България доказва, че е силна изследователска нация

Изследванията на Антарктическия континент са по-важни от всякога и са кауза за спасяване на планетата във времена на климатични промени...

Президентът  Росен Плевнелиев казва също, че България е станала обект на кибер атаки по време на референдум и на местните избори миналата година, които почти сигурно са свързани с Русия.

Плевнелиев смята, че Европа не се връща към Студената война, но вместо това е замесена в ново „опасно и непредсказуемо” противопоставяне, което той нарича „Студен мир”.

Сега заплахата не е толкова от руски танкове, които нахлуват в Европа, а от руското влияние, което разделя континента, смята Плевнелиев. „Днес в Европа не става дума за пълномащабна война и стрелба по противника, а за това, че г-н Путин иска да направи други държави зависими”, обяснява държавният глава.

BBС подчертава, че това в каква посока ще поеме България след изборите е ключово за страната, в която между 20 и 25% от икономиката е свързана с Русия, както посочва Мартин Владимиров. Той е анализатор в Центъра за изследване на демокрацията в София и съавтор на книга за руското влияние в региона.

Плевнелиев: Не се боря нито за заплата, нито за постове

Надявам се след като съм първият български държавен глава, който с ясни аргументи отказа да се кандидатира за втори мандат веднага след...

Според Владимиров, „Русия успя максимално да се възползва от икономическото си влияние, за да завладее ключови институции в страната”, като каза, че руски пари са били използвани за финансиране на протести и при подготвяне на закони.

Плевнелиев е на мнение, че основните инструменти на Русия в Европа включват финансиране на популистки политически партии и движения, широка пропаганда и кибер атаки за дестабилизиране на опонентите.

Миналия октомври България стана обект на масирана кибер атака. „Това беше най-тежката интензивна кибер атака, извършвана в Югоизточна Европа”, припомня Плевнелиев пред телевизията и изтъква, че разглежда това като атака срещу българската демокрация.

„Една и съща организация атакува Бундестага и открадна електронните писма на германските депутати, същата институция атакува щаб квартирата на НАТО, същата се опита да повлияе на американските избори наскоро и е много вероятно тя да е на Изток от нас”, казва още Росен Плевнелиев.

Плевнелиев: Няма да наложа вето на промените в Изборния кодекс

Държавният глава Росен Плевнелиев няма да наложи вето на приетите от Народното събрание на второ четене промени в Изборния кодекс. То...

Actualno.com припомня, че по повод предстоящите на 6 ноември избори за президент и вицепрезидент и национален референдум, държавният глава ще направи традиционното си обръщение към народа преди деня за размисъл на вота. Това съобщиха по-рано от прессекретариата на държавния глава. Обръщението на президента ще бъде излъчено в 20.00 часа по Българската национална телевизия, както и в ефира на Българското национално радио.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Ранени във военна академия в Санкт Петербург: Първи данни за удар с дрон (ВИДЕО)*

Има ли бойци на Френския чуждестранен легион в Украйна?

Защо в една германска провинция отменят правописа, включително на матурите

Атентаторът на Фицо се изправя пред съда на 18 май

Водолази спасяват хората: Дъждове и мощни бури удариха южна Германия

ЕК заплаши Microsoft със санкции заради рискове от изборна дезинформация

Русия с агресивен тон към България - нарече управляващите "режим"

Путин: Как развих великолепните си качества? Просто така се получи (ВИДЕО)

Пожар на летище в Русия, взривове в Одеса и Харков (ВИДЕО)

Съветът на ЕС забранява разпространението на четири руски медии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа