Русия: Черната металургия с рязък спад, продажбите на нови смартфони поставиха истински антирекорд

4335
Русия: Черната металургия с рязък спад, продажбите на нови смартфони поставиха истински антирекорд
Снимка: iStock

Производството на черната и стоманодобивната промишленост в Русия тази година може да падне с 20-30%, като основното намаление тепърва предстои. Износът за Европа е спрял, а конкуренцията и ниските цени възпрепятстват пренасочването на потоците към Азия, пише руското издание на Forbes.

Цените на стоманата в Русия паднаха с повече от една трета от началото на годината, съобщи ТАСС, цитирайки Андрей Леонов, вицепрезидент на Руската стоманодобивна асоциация. Асоциацията включва най-големите руски компании от черната металургия - "Северстал", Новолипецкия железодобивен комбинат (НЛМК), Магнитогорския железодобивен завод (MMK) и "Evraz".

В същото време себестойността на продукцията през този период се е увеличила с почти 50%, докато самото производство се е сринало с 20-50% през юни, по думите на Леонов. 

Санкциите съсипват руската металургия

Руската икономика се разпада: 9 развенчани мита на Путин за ефектите от санкциите

Пет месеца след началото на руската инвазия в Украйна много политици и коментатори все още не разбират икономическите измерения на войн...

Руският министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров заяви в интервю за РИА Новости, че натоварването на мощностите на руските металургични предприятия през юни е намаляло с 25% в сравнение с април. „Това намаление, съчетано с 30% спад на цените на металните изделия на руския пазар, може да доведе до значителен срив в нивото на рентабилност на предприятията. Ние не бихме искали да позволим това да се случи“, каза министърът.

Руските металурзи са силно засегнати от санкциите, заяви по време на онлайн конференцията „Металургичният сектор е лава от проблеми“ водещият анализатор Дмитрий Баженов. Освен че загубиха пазари, те имат проблеми с разплащанията в чуждестранна валута. Всичко това води до спад на приходите, спиране на мощности, намаляване на рентабилността и премахване на дивидентите в бъдеще, отбелязва експертът. Износът силно е намалял, тъй като Европа наложи ембарго върху значителна част от стоманените продукти от Русия. Същевременно по думите му преориентирането на износа на Изток върви много бавно. "Там си имат достатъчно собствени производители, особено китайците, които са готови да продават метала си навсякъде. Трудно е да се изнася стомана от Русия за азиатския регион, защото там цените са ниски. Доставките на стомана за Африка и Латинска Америка не могат да бъдат значителни - потреблението там е в малки количества." 

Вътрешното потребление на метални изделия в рамките на Русия също рязко е намаляло заради срива в автомобилната и железопътната индустрия. Автомобилната индустрия на практика е в колапс. Намаляват поръчките за производство и на пътнически и товарни влакове. Проблеми има и в строителството - индустриалното строителство фактически е спряло, посочиха експертите на конференцията.

Не вървят и продажбите на нови смартфони в Русия 

Продажбите на нови смартфони в Русия през второто тримесечие на 2022 г. са паднали до минимума за последните пет години, пише Ведомости. Анализаторите отдават този драстичен спад в търсенето им с намаляването на реалните доходи на населението и повишаване на цената на смартфоните. „Ниската покупателна способност, геополитиката, страхът за бъдещето - всичко това не допринася за закупуването на нов iPhone“, казва източник на изданието.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Нова ракетна атака: Руснаците поразиха Черкаска област на Украйна

Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие": Унищожават милиони бутилки

Варшава е готова да помогне на Украйна да върне мъжете във военна възраст: Полското военно министерство

Песков като панаирджийска мечка: Весели жената на нарочен за най-корумпиран в Русия (СНИМКА)

Арести в Англия заради смъртта на мигранти

В Русия погребаха Зеленски и Байдън, Скабеева говори с гробовен глас за ракетите ATACMS (ВИДЕО и СНИМКА)

Политическа криза: Испанският премиер мисли за оставка

Украйна конфискува активи на назначения от Русия губернатор на Запорожка област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 25.04 - Байдън подписа военната помощ, първата пратка вече е на път

Лукашенко: С Путин решаваме за ядрените оръжия - как и кога

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа