Русия довършва "Северен поток - 2" под охрана на бойни кораби? (ВИДЕО)

25968
Русия довършва "Северен поток - 2" под охрана на бойни кораби? (ВИДЕО)
Снимка: Nord Stream 2

На 9 февруари 2020 г. от пристанището на Владивосток неочаквано излязъл без публично обявяване големият противолодъчен кораб „Адмирал Виноградов” в съпровод от морския танкер „Печенга”. Според сайта primorye24.ru, неговото плаване възникнало толкова спешно, че бил окомплектован с 1/3 до пълния му щат от другите кораби от 44-а корабна дивизия, без екипажът да има време да се сработи. Само капитанът и навигаторът знаели закъде ще отплават и каква задача имат.

На 13 февруари военното ведомство на Япония съобщило, че двата кораба преминали през Цушимския пролив на Източнокитайско море и пред тях се ширнал Индийския океан.

На същия 9 февруари в далекоизточното пристанище Находка вдигнал котва и краново-монтажният тръбопоставящ кораб „Академик Чарский”, съобщи сайтът svpressa.ru. Това е същият плавателен съд, с който са свързани надеждите на Русия, че може сама да довърши спряното от американските санкции строителство на газопровода „Северен поток – 2” по дъното на Балтийско море. Все пак остават едва 174 км., а са вложени 11 млрд евро, които Русия не може да загърби.

През декември 2019 г. стана ясно, че строителството по принцип може да го поеме единствено „Академик Черский”, който се намираше в Далечния Изток. Това е огромен самоходен плаващ кран с възможност за динамично позициониране, снабден с линия за заваряване и изолация на тръбите преди потапянето им на дъното.

Деликатният момент е там, че той е построен през 2016 г. да прокарва тръби с по-малък диаметър, отколкото са на „Северен поток-2”. „Газпром” го поръчал в Сингапур на китайци за изграждане в Тихия океан на своя проект „Сахалин-3”. „Газпром” правилно преценил, че „Академик Черский” ще бъде преоборудван в същата корабостроителница в Сингапур. Именно за там потеглил руският кораб.

Американците обаче също не спят. Те търсят начини да провалят единственият печеливш руски ход по „Северен поток-?”. Имат и голям опит в това отношение.

Русия вижда нелоялна конкуренция на САЩ спрямо ЕС в блокажа на "Северен поток 2"

Ярък пример за нелоялна конкуренция е опитът на САЩ да възпрепятства изпълнението на проекта за газопровода "Северен поток 2". Това об...

Техният арсенал включва грамадно изобилие от средства: от икономически и политически натиск над собствениците на сингапурската корабостроителница до нападение на сомалийски пирати или някакъв инцидент по време на плаването в Суецкия канал.

Сайтовете за следене на морския трафик Marine Traffic и Vesselfinder съобщиха, че вероятно поради много основателни причини „Академик Черский” в Индийския океан внезапно си е сменил курса от Сингапур за Коломбо, столицата на Шри Ланка. Според Marine Traffic той трябва да е там до 18 март.

С голяма доза вероятност може да се прогнозира, че от района на Коломбо „Академик Черский” ще продължи плаването под охраната на оръдията и ракетите на бойния кораб, който ще го предпазва от „случайни” неприятности.

Експерти сочат още един вариант по организацията с конвоирането на уникалния „Академик Черский”. Сега с антипиратска мисия е балтийският стражеви кораб „Ярослав Мудрий”, който трябваше още в края на януари да приключи патрулирането и да се отправи към Русия. Дали вече не е получил заповед да изчака тръбопоставяча „Черски” и да го ескортира до Германия през Суецкия канал, Средиземно море и Гибралтар?

Според сайта svpressa.ru, всеможещите китайци са в състояние да разширят възможностите на „Академик Черски” и в Балтийския завод в Санкт Петербург.

Австрия се обяви срещу санкциите по „Северен поток – 2”

Министърът на външните работи на Австрия Александър Шаленберг разкритикува американските санкции срещу изграждането на тръбопровода &bd...

Според руски експерти, ще е нужна поне половин година „Академик Черский” да премине модернизацията и да се заеме с дейността по доизграждане на „Северен поток-2”.

Автор: Ганчо Каменарски

Вижте още:

Съдбата на "Северен поток 2" все още зависи в огромна степен от САЩ

САЩ заплашват с нови санкции "Северен поток-2"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Без мнозинство: Консерваторите в Хърватия спечелиха изборите

"Луфтханза" все още няма да лети до Иран и Ливан

ЕС налага нови санкции на Иран

Зеленски потвърди: Атакувахме летището в Джанкой (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 18.04 - Републиканците представиха нов военен пакет за Киев

Навалная обвини украинското правителство в грешка и каза дали ще подкрепи Киев

Разрешиха на 16-годишните да си сменят пола в Швеция

Огромна експлозия във Воронеж (ВИДЕО)

Шолц: ЕС да изпрати на Украйна ПВО системи

Франция прибира вила на жената на Путин за милиони

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа