Русия е готова да спре сътрудничеството по ядреното разоръжаване

36815
Русия е готова да спре сътрудничеството по ядреното разоръжаване
Снимка: Getty Images / Guliver

Русия може да преустанови чуждестранните инспекции на своя арсенал от стратегически оръжия, включително ядрените ракети, в отговор на "заплахите" от страна на САЩ и НАТО във връзка с кризата в Украйна, обяви руското министерство на отбраната.

Неоснователните заплахи на САЩ и НАТО срещу Русия заради политиката й към Украйна ние възприемаме като "недружелюбен жест, който позволява да се обявят форсмажорни обстоятелства", е заявил неназован ръководен представител на министерството, предаде БГНЕС.

Готови сме да направим това в отговор на декларациите на Пентагона за спиране на сътрудничеството между министерствата на отбраната на Русия и на САЩ, добавя той.

Пентагонът вече съобщи, че САЩ са преустановили военните връзки между Вашингтон и Москва заради руската интервенция в Крим

Инспекциите се извършват в рамките на Договора за съкращаване на стратегическите нападателни оръжия (СТАРТ), сключен със САЩ, и на Виенския документ от 2011 г. между страните от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Като се има предвид, че подобни инспекции са въпрос на доверие, в условията на "санкции", обявени де факто от САЩ, не може да има редовни двустранни контакти относно спазването на договора, е посочил представителят на руското военно ведомство

Новият договор СТАРТ между Русия и САЩ бе подписан от американския президент Барак Обама и тогавашния руски държавен глава Дмитрий Медведев и влезе в сила през февруари 2011 година. Той предвижда драконовски съкращения на ракетите и на ядрените бойни глави на двете страни и разрешава 18 инспекции годишно на военни обекти.

Освен спирането на военното сътрудничество САЩ наложиха и визови ограничения, а Обама подписа декрет, разрешаващ замразяване на авоарите на лица и общности, чиято дейност "подкопава демократичния процес и институциите на Украйна" и "заплашва мира, сигурността и стабилността".

Русия предупреждава САЩ да внимава какво прави

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров предупреди Вашингтон да не предприема необмислени стъпки, които неизбежно биха у...

Междувременно премиерът на украинския автономен регион Крим Сергей Аксьонов защити решението си за провеждане на референдум за статута на региона, като заяви, че никой не може да отмени гласуването. „Депутатите от Върховния съвет на Крим еднозначно изпълниха решението на жителите на Крим, те подкрепиха провеждането на референдум на 16 март, и никой не е в състояние да го отмени”, каза той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа