Русия е изпратила незаконно 10 000 затворници на фронта в Украйна, амнистия ще има за единици

2002
Русия е изпратила незаконно 10 000 затворници на фронта в Украйна, амнистия ще има за единици
Снимка: Unplash

Над 10 000 затворници вече са изпратени незаконно от руските власти във войната в Украйна, съобщи правозащитният проект Gulagu.net*, позовавайки се на източник от Федералната служба за изпълнение на наказанията. По документи осъдените се водят прехвърлени в затвора в Ростов на Дон. В действителност те се изпращат на предна линия в Украйна като наемници от ЧВК "Вагнер", организатор на които наскоро призна, че е приближеният до Путин Евгений Пригожин.

 „Наш източник от Федералната пенитенциарна служба съобщава, че не се предвижда да има никакво помилване за над 10 000 души, изпратени на фронта. (...) Ще бъдат издадени помилвания за единици оцелели и в изключителни случаи за някои, които са били тежко ранени."

За това разказват самите затворници, част от които са пленени от украинските сили, за същото свидетелстват и коментари под видеото с един от разпитаните.  

Пригожин набира тежест: Очакват ли се кадрови смени във военното ръководство на Русия

Путин обяви, че ще свика заседание на Съвета за сигурност на Русия в близките дни като по всяка вероятност тогава ще бъдат обявени кадр...

„Осъденият по член 105 от Наказателния кодекс на Руската федерация (за убийство - бел.ред.) Владимир Селезньов, роден през 1982 г., е бил пленен и вече даде подробни показания на службите за сигурност на Украйна за това как Евгений Пригожин е наемал затворници и заедно с Федералната пенитенциарна служба и Министерството на Отбраната на Руската федерация е въвличал затворници без никакво обучение във войната, оставяйки ги на фронтовата линия като живи мишени“, пише Gulagu.net.

По-рано в Telegram се появи видео на вербуване, в което лично е участвал Пригожин. Gulagu.net също така публикува и копие от договора, който се предлага на затворниците да подпишат, преди да бъдат изпратени в Украйна. В документа се посочва, че работодателят се задължава след изтичане на договора да подготви и изпрати на упълномощените държавни органи документите, необходими за вземане на решение за "амнистията".

Миналата седмица изданието РИА ФАН, свързано с Пригожин, публикува видеозапис от срещата му със затворници, ранени във войната в Украйна, и момента, в който на тях им представят „документи за амнистия“. На един от кадрите се вижда, че затворникът получава документ, според който е „освободен с указ за помилване на президента на Руската федерация“.

*Проектът Gulagu.net е основан от бизнесмена Владимир Осечкин, бивш затворник, който след излежаването на присъдата си емигрира във Франция и оттогава се бори с произвола в руските затвори. Проектът стана широко известен след публикуването на видеоклипове, в които служители на Федералната пенитенциарна служба се подиграват с осъдени, използвайки включително и сексуално насилие срещу тях.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Унищожени са 26 000 куб. м руско гориво при удара в Смоленск: Украинското разузнаване (ВИДЕО)

Германия: Атака с мачете в местен университет, нападателят е застрелян (СНИМКА)

1 млн. долара за подкупи? Конфискуваха огромни суми от проруски политици в Молдова

Военните светлинки в почерняващата за Украйна картина на фронта (ВИДЕО)

Прибирал пари от Мариупол: Кой е задържаният с подкуп руски зам.-министър? (ВИДЕО)

Латвия призовава гражданите си да подготвят мазетата си за убежища при нападение

Отстраниха свещеника, отслужил панихида в памет на Навални

Нов руски удар остави част от Одеса без ток, поразени са десетки сгради (ВИДЕО и СНИМКИ)

Заради прах от Сахара: Небето в Гърция стана оранжево (ВИДЕА)

Сунак и Туск доволни от партньорството си в НАТО

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com