Русия изглежда във все по-печеливша позиция за Украйна

9155
Русия изглежда във все по-печеливша позиция за Украйна
Снимка: Gettyimages

Много вероятно е Русия да наложи нов кръг от санкции на Украйна от 1 януари тази година, прогнозира авторитетното европейско издание EUObserver.

Причината за такава стъпка е продължаващото неразбирателство между Москва и Киев по отношение на Търговското споразумение между Украйна и Европейския съюз. Тя е част от усилията за асоцииране на Украйна към Европа.

Русия реши какви икономически санкции да наложи на Турция

Правителството на Русия забрани от 1 януари 2016 г. вноса на хранителни продукти от Турция. По този начин в страната няма да могат да б...

„Да, това е вероятен сценарий, защото вероятно няма да има нова търговска договорка между Русия и Украйна. Остава твърде малко време и ще са необходими титанични усилия, за да има конкретен резултат от разговорите ни“, посочи руският министър на икономиката Алексей Улюкаев. А украинският му колега Павло Климкин определи исканията на Русия за „неприемливи и абсурдни“.

Според полския вестник Gazeta Wyborcza, който се позовава на вътрешна информация от преговорния процес, Русия иска от Украйна да възприеме руските фитосанитарни стандарти и да обменя конфиденциална информация по двустранни „митнически“ транзакции. Ако Украйна се съгласи на условието за фитосанитарните стандарти, то Киев ще трябва да се съобрази с руското ембарго за внос на определени продукти от ЕС на руския пазар.

Търговското споразумение между ЕС и Украйна беше поводът, заради който в Украйна се появи т.нар. „Майдан“. Заради тази революция, селскостопанският износ на Украйна за Русия се сви със 75% годишно или 1 млрд. долара в абсолютна стойност. А ако Русия наложи нови санкции, украинската икономика ще загуби още 1,5 млрд. долара годишно.

В момента Русия изглежда в силна позиция по отношение на Украйна, след като Германия поиска да разшири „Северен поток“ с ново разклонение. Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер дори вече е говорил с еврокомисаря по търговските въпроси Сесилия Малстрьом за възмоността ЕС да подпише „политическо споразумение“ с водения от Русия Евразийски съюз, за да се намали напрежението. Малстрьом е медиатор по търговските разговори между Русия и Украйна. А след като в Reuters излезе информация, че десет държави от Централна и Източна Европа – България, Чехия, Естония, Гърция, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия – са пратили официално писмо до ЕК за разширяването на „Северен поток“ с искане въпросът да бъде обсъден на паневропейско ниво, българският премиер Бойко Борисов директно заяви, че няма нищо против разширяването, както и нищо против „руска тръба“ да излезе на българския бряг и да има газов хъб, захранван от нея.

Митов: Никой не е искал помощ от България за ИД, няма да сваляме санкциите срещу Русия

До момента не е искано двустранно съдействие от България по отношение на действията срещу ИД. Това каза пред журналисти министърът на в...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа