Русия изтегля всички войски от границата с Украйна чак на 8 юни

19082
Русия изтегля всички войски от границата с Украйна чак на 8 юни
Снимка: Getty Images/Guliver

Пълното изтегляне на военната техника и личния състав от граничните области с Украйна се очаква към 8 юни, обяви началникът на генералния щаб на руската армия ген. Валери Герасимов, предаде БГНЕС.

Той заяви това на конференция в Москва по въпросите на международната сигурност. Генералът добави, че поетапното изтегляне на частите е започнало на 19 май.

Междувременно Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) предупреди за "бързо влошаване" на медийния климат в Украйна.

Дуня Миятович от ОССЕ, която отговаря за свободата на медиите, каза, че разполага със стотици документирани случаи на насилие срещу медиите, включително убийство, нападение и отвличания след началото на антиправителствените протести в Киев. "Разтревожена съм от бързо влошаващите се условия и климат за медиите", каза тя.

"Манипулацията на медиите и информационната война, която преживяваме, трябва да спре. Провалът ще подхрани конфликта и ще допринесе за изостряне на кризата", заяви Миятович в изявление.

С наближаването на президентските избори журналистите "трябва да имат възможност да вършат своята работа по свободен и безопасен начин", заявиха от ОССЕ и призоваха правоохранителните органи "да предоставят цялата възможна подкрепа".

"Ако не бъдат предприети действия незабавно, последствията ще бъдат твърде тежки. Продължаващите нападения срещу журналисти не са нищо повече от груби и тежки нарушения на фундаментални човешки права", каза още Миятович.

Тимошенко предлага референдум за влизането на Украйна в НАТО на 15 юни

Референдумът за влизането на Украйна в НАТО трябва да се проведе на 15 юни, заедно с втория тур на президентските избори, смята кандида...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа