Руски професор: Биооръжие в Украйна? Пълни глупости, истински позор (ВИДЕО)

14196
Руски професор: Биооръжие в Украйна? Пълни глупости, истински позор (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Две седмици след началото на "спецоперацията" (както Кремъл нарича войната в Украйна) руските власти твърдят, че украинската държава е разработвала биологични оръжия в своите лаборатории под контрола на американците.

Това твърдение на руското правителство известният епидемиолог проф. Михаил Фаворов определи като "глупост". Епидемиологът, който е основател и президент на организацията Dia Prep System, работеща по програми за подобряване на общественото здраве в Източна Европа и Централна Азия, и често е канен в руските медии за участия, включително покрай КОВИД пандемията, обясни защо не приема достоверността на тази информация.

Украинските лаборатории не разполагат с нужните прибори и апаратура, за да създават нови щамове вируси. Те имат само такива прибори, с които могат да проследят, анализират и опишат вече съществуващите щамове. Да се твърди, че в Украйна са създавали биооръжия, е пълна глупост, при това срамна глупост, истински позор. Това заяви Фаворов в интервю с руския журналист Алексей Наришкин, който години наред работеше в радио "Ехото на Москва". След като преди няколко дни радиостанцията беше закрита заради изказвания на журналистите по повод войната в Украйна, които бяха възприети от Кремъл като призиви за екстремизъм, Алексей Наришкин откри свой собствен нов канал в Youtube. Именно там бе поканен за интервю проф. Фаворов.

ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ: Руски експерт: Разработването на биологично оръжие в Украйна е умишлена лъжа

По думите на учения подобни лаборатории, както и щамовете, споменавани от руските власти, има и на територията на самата Русия.

"Практически във всяка област на Русия също се провеждат подобни биологически изследвания. Единствената коварна думичка [която властите тук вмъкват] е "военни" (бел. ред. - пред Сената американският зам.-държавен секретар Виктория Нюланд посочи, че в Украйна има "научно-изследователски" биолаборатории), посочи той. Фаворов обясни, че е обичайна практика да се изследват всякакви патогени, при това не само такива, които проникват в дробовете, но и онези, които нахлуват през незащитената кожа. Правят го във всички държави – навсякъде по света в такива лаборатории се извършва тестване на болни, на потенциални носители на различни бацили, изследват се животни и т.н. В Русия, според него, освен областните лаборатории, има и такива на федерално ниво, които работят със същите тези бактерии. През 70-те години на XX век в СССР опасните щамове са били използвани за опити за създаване и тестване на биологически оръжия, но впоследствие върху това постепенно спира да се работи заради недостатъчната ефикасност на биооръжията.

"В СССР имаше система на противочумните институти, тя беше под особено управление. Тези институти бяха около 20 на брой – например в Русия бяха 12, в Казахстан 3 и т.н. В Одеса също имаше такъв институт", разказа епидемиологът. Когато се открие нов патоген, учените трябва да го отделят, опишат и консервират, защото когато се намери друг, той трябва да бъде сравнен с този образец – така обясни ученият защо се налага изучаването и съхранението на тези щамове.

Пентагона: Информацията за лаборатории за биологично оръжие в Украйна е абсурдна

Говорител на Пентагона заяви, че предоставената от руското министерство на отбраната информация за наличието на биологични лаборатории ...

"Чумата по гризачите, например, винаги ще я има – тя живее например в лалугерите, но също и в норките и т.н. На практика няма как да бъде ликвидирана напълно, естествено не можем да изтребим всички гризачи или други животни, следователно винаги някъде ще има огнище от нея. Затова е много важно да се следи постоянно. Особено това се отнася за страни, в които има степни райони, тъй като това са местата, обитавани от лалугерите. Затова в много републики от бившия СССР като Казахстан, Узбекистан, Туркменистан задължително трябва да се поддържат и следят тези патогени", каза още той.

В наши дни в руския град Новосибирск има лаборатория с една от най-големите в света колекции на образци от такива опасни патогени, също в Москва и в Алма Ата, изброи още ученият.

На въпрос на журналиста какво общо имат тук САЩ и какъв интерес преследват те с финансирането на такива лаборатории, Фаворов отговори, че САЩ са отделили средства по различни програми не само в Украйна, но и в Грузия, Узбекистан и другаде, за да се подобри съхранението на тези щамове в лабораториите. Става въпрос за хиляди щамове, които не са били достатъчно добре обезопасени. Конкретно става дума за старите лаборатории от съветско време, които с американско финансиране са били ремонтирани и обновени. Фаворов споменава освен тези в Украйна още 5 такива лаборатории в Узбекистан, 5 в Казахстан, 2 в Киргизия, 2 в Таджикистан. Първата причина САЩ да прави това е подобряването на обезопасяването на тези опасни патогени. Защото ако те бъдат изпуснати сред популацията, само за няколко часа със самолет могат да стигнат и отвъд Океана. Така че това е в интерес на всички хора. Втората причина за финансирането от САЩ е свързана с изучаването на ваксините срещу тези щамове, с тяхното действие и ефикасност.

ОЩЕ: В БЪЛГАРИЯ "ЖУРНАЛИСТИЧЕСКОТО РАЗСЛЕДВАНЕ" ЗА БИОЛАБОРАТОРИИТЕ ДОЙДЕ ОТ ДИЛЯНА ГАЙТАНДЖИЕВА

На въпрос на водещия каква би била ефективността на биологичните оръжия, Фаворов отговаря, че от военна гледна точка тя на практика е нулева. Впрочем същото твърди и Евгений Левитин, руски микробиолог, доктор по биология и генен инженер – че конвеционалните оръжия в една война са многократно по-ефективни, отколкото са биооръжията.

Има ли тайни американски биолаборатории в Украйна?

„Американското посолство в Украйна премахна в събота от сайта си всички документи за финансираните от Пентагона биолаборатории в ...

Насадените представи от холивудските филми обикновено свързват биологичното оръжие с някакъв флакон, от който се излива във водопроводната система определен патоген и така заразата плъзва из целия град. Това е интересен сюжет за филм, казва Фаворов, но в реалността нещата не сработват по този начин. Ако говорим за водопроводната система, какви болести могат да се предадат по водата – например холера, но на практика така биха се разболели едва около 5% от жителите на въпросния град. Освен това отдавна в цял свят водата се хлорира и патогенът просто ще измре в тази хлорирана среда. Защо е нужно тогава изобщо това да се прави след като ефектът ще е нулев или съвсем незначителен, пита риторично ученият.

Фаворов коментира и думите на първия дипломат на Русия Сергей Лавров, който заяви преди дни, че в Украйна са се разработвали биологични оръжия на етническа основа – насочени срещу славяните. Ученият категорично заяви, че е невъзможно да се направи биооръжие, което да е ориентирано конкретно само срещу определен етнос. "Предайте на Лавров, че няма болест, засягаща конете, от която да не боледуват и магаретата", отговори той с интересен пример. Ако теоретично се направи биооръжие срещу един етнос, то от това оръжие задължително ще се разболее целият свят, дори да е в различна степен, добави още Фаворов.

ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ: Посолството на САЩ: Твърденията на Русия за военни биолаборатории в Украйна са абсолютна лъжа 

ВИЖТЕ ОЩЕ: Брюксел не вярва на руската информация за биолаборатории в Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Осуетиха опит за подслушване на полското правителство

Ще се защитаваме, ако Путин опита украински сценарий: Президентът на Молдова

Путин плаща милиарди за оръжие за Украйна, докато я напада: Готви се промяна в плана на ЕС

НАТО подцени способността на Кремъл да се адаптира: Министърът на отбраната на Литва

Bloomberg: Руснаците се примиряват с войната на Путин в Украйна

Верен до гроб: Стивън Сегал скъп гост на клетвата на Путин (ВИДЕО)

Френските крилати ракети SCALP за Украйна: Интересните детайли

Велики сме и заедно ще победим: Путин встъпи в длъжност за 5-ти път (ВИДЕА)

Спират влакове в югоизточна Англия заради тридневна стачка

Кораб, плаващ от Украйна за Египет, заседна в Босфора и спря движението

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа