Руски експерт: Разработването на биологично оръжие в Украйна е умишлена лъжа

31884
Руски експерт: Разработването на биологично оръжие в Украйна е умишлена лъжа
Снимка: GettyI mages

Общността на възпитаниците на Биологическия факултет на Московския държавен университет „М.В.Ломоносов“ разпространи публикация във Фейсбук, в която се настоява руските проправителствени медии да спрат „фалшивата пропаганда, основана на дезинформация“. Става дума за публикациите в тези медии, които твърдят, че Украйна разработва биологични оръжия. Ето и самото писмо на биолозите, завършили най-престижното висше училище на Русия. Подписката е инициирана от един от възпитаниците на Биологическия факултет Евгений Кунин.

Припомняме, че на 6 март руското министерство на отбраната публикува документи, за които се твърди, че доказват разработването в Украйна на биологични оръжия. Официалният представител на ведомството генерал-майор Игор Конашенков каза, че на 24 февруари в биолабораториите в Полтава и Харков  спешно са  унищожавани патогени на чума, антракс, туларемия, холера и други смъртоносни болести.

След това в проправителствените руски медии се появиха десетки съобщения, че украинските биолаборатории изпълняват поръчки на Пентагона. На 9 март прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков каза, че „със сигурност ще бъде интересно за целия свят да разбере с какво са се занимавали тези учреждения“.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Щатска лаборатория ще прави експерименти с български военни, показва разследване на Диляна Гайтанджиева***

На 10 март началникът на войските за радиационна, химическа и биологична защита на Руската федерация Игор Кирилов каза, че биолаборатории в Лвов работят с патогени на чума, антракс и бруцелоза, а в Харков и Полтава - с дифтерия, салмонелоза и патогени на дизентерия.

Както поясни Кирилов, в Лвов са унищожени общо над 320 контейнера: 232 контейнера с причинителя на лептоспироза, 30 с туларемия, 10 с бруцелоза, 5 с чума. „Номенклатурата и излишното количество биопатогени свидетелстват за работата, извършена в рамките на военно-биологичните програми“, подчерта той.

В отговор общността на випускниците на Биологическия факултет на Московския държавен университет „М.В.Ломоносов“ разпространи публикация във Facebook, която анализира обвиненията на представители на руското министерство на отбраната. Авторът на публикацията Евгений Левитин, доктор по биология, микробиолог, генен инженер и молекулен биолог, обясни защо е поискал оттегляне на твърденията на руските официални лица.

Представяме ви интервюто на "Сибир.реалии", проект на "Радио свобода" с Евгений Левитин:

– Защо написахте отворено писмо до редакторите на руските издания РИА Новости, Газета.ру, Russia Today, Фонтанка, Комсомолска правда и други, които публикуваха съобщения, че Украйна уж спешно е заличила следите от програма за биологично оръжие, финансирана от Пентагона?

- Защото това са умишлени лъжи, които не са оправдани по никакъв начин. А това става очевидно за всеки, който си направи труда просто внимателно да прочете документите, приложени към твърдението за създаване на биологично оръжие в Украйна.

- Но представените документи за елиминиране на опасни патогени в украинските лаборатории съдържат дълъг списък от патогени.

- Сравнете го със списъка на така наречените особено опасни инфекции. В публикувания списък на препаратите, подлежащи на утилизация в лабораториите в Полтава и Харков, няма нищо подобно. Нека видим какви патогени са изброени в него:

  •  Corynebacterium diphtheriae е потенциално опасен, но напълно неподходящ за широко разпространение щам на причинителя на дифтерия. Много е трудно да се заразите с дифтерия чрез него – само ако в гърлото ви излеят пълна лъжица от тази култура, едва тогава ще се почувствате зле.
  • Corynebacterium pseudodiphteriticum са бактерии, които са част от нормалната микрофлора на горните дихателни пътища и кожата на човека. Това вече е чисто условен патоген. Той може да навреди на човешкото здраве само в условия на имунен дефицит. 
  • Corynebacterium xerosis е нещо, което потенциално може да причини възпаление на лигавиците при някои хора. Разбира се, това е доста неприятно, но се лекува със специален крем. 
  • Bacillus lihenifprmus "C" е щам, с който се сблъсквате постоянно. Намира се навсякъде, дори и във вчерашния борш (зеленчукова супа). 
  • Baсillus stearothermophilis може да се смята за условен патоген, но отново този бацил трябва да бъде приет в големи количества. Даже и тогава обаче дори при имунокомпрометиран човек, той няма да причини опасни заболявания. 
  • Staphilococcus aureus е най-често срещаното нещо, с което може да се заразите просто от въздуха. Ако оставите една чаша на масата, тогава във всяка стотна колония от бактерии, която там се образува, има Staphilococcus aureus. Да, случва се заради него в гърлото на човек да се появят жълти плаки, но за това не е виновен стафилококът, а състоянието на организма. 
  • Escherichia coli – всички я имаме в червата си. Ако посеете проби от микрофлора, тогава у половината от хората ще се среща тази Ешерихия коли (E. Coli) . Това не е добре, защото означава, че не се храним добре и трябва променим хранителния си режим, но не означава, че е опасна инфекция. 
  • Pseudomonas aeruginosa живее във водата и почвата, тя е условно патогенна за хората, също както и Klebsiella pneumoniae.

Всички щамове, изброени в публикуваните документи, са условни патогени, с изключение на Clostridium diphtheriae. Но дори този патоген не принадлежи към групата на особено опасните патогени.

ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ: Руски професор: Биооръжие в Украйна? Пълни глупости, истински позор (ВИДЕО) 

– Тогава защо тези щамове са се съхранявали в украинските лаборатории?

- Те се използват във всеки епидемиологичен институт, във всяка микробиологична лаборатория, дори във всяка санитарно-епидемиологична станция, където се засяват проби. Тези щамове са необходими за сравнение. Идва човек, вземат му натривка от гърлото, специалистите правят посявка и виждат какво лошо се развива в него там. Щамовете, отглеждани в чашка, трябва да се сравняват с нещо. Следователно във всяка нормална лаборатория, която се занимава с епидемиология или дори само с микробиология, има такива образци.

За да съхранявате такива щамове, дори не се нуждаете от специално разрешение. Тези патогени не подлежат на специално регистрирано съхранение. Просто трябва да попълните специален формуляр и това е всичко. Това е обичайна практика.

- Ако това са често срещани щамове, които се използват широко, тогава защо украинските биолаборатории спешно са ги унищожили на 24 февруари, както каза Конашенков?

- Защото това също е обичайна практика. Периодично - на всеки шест месеца например – в епидемиологичните институти се прави проверка и част от културите, които не са необходими за по-нататъшна работа, се унищожават. Те се унищожават внимателно чрез различни методи за обеззаразяване. При това по този начин се утилизират дори най-невинните щамове, те не се изхвърлят просто така в кошчето.

Тук имаме същата ситуация. Епидемиологичните лаборатории са изпълнили заповедта на Министерството на здравеопазването на Украйна от 24 февруари 2022 г. за обезвреждане на патогени в извънредно положение. Целта е да се предотвратят всякакви аварии, които могат да доведат до навлизане на биокултури във външната среда. И това е разумно решение.

- Значи са унищожени щамове, които не са особено опасни. Защо тогава генерал Конашенков обяви, че са унищожавани патогените на чума, антракс, туларемия, холера и други смъртоносни болести?

- Това е пълна лъжа, в най-чистия й вид. Чума, антракс, туларемия, холера – всичко това го няма в публикуваните документи. Разчита се на това, че хората не четат нито украински, нито латински и не знаят имената на патогените.

Така работи пропагандата. Руското министерство на отбраната направи невярно, с нищо необосновано твърдение – и сега, ако говоря с хората, 90% от тях ще кажат: „В Украйна са правили биооръжия“. Никой не е прочел приложените документи. А тези, които са ги чели, ще кажат: "Ами, да, може би в тези документи няма опасни патогени. Но сигурно нещо не ни казват. Може би има опасни щамове в други документи, които не могат да бъдат публикувани открито."

ВИЖТЕ ОЩЕ: Има ли тайни американски биолаборатории в Украйна?

– Може ли да се случи така, че Министерството на отбраната на Русия по-късно действително да открие в украинските биолаборатории причинители на чума, антракс или холера?

– Разбира се, в Украйна вероятно има лаборатории, които работят и с особено опасни патогени. И това също е нормално. В Русия има стотици лаборатории, които имат официално разрешение за работа с антракс например.

Работех във Франция в лаборатория, която се занимаваше с патология на животните и изучаваше паразити при домашните животни. И тази обикновена ветеринарна лаборатория също имаше разрешение да работи с особено опасни инфекции. За да го получи, лабораторията трябва само да бъде подходящо оборудвана и правилно да регистрира опасни щамове. Ако специалисти работят с такива, това съвсем не означава, че разработват биологични оръжия.

Ако руското Министерство на отбраната открие в Украйна документи на лаборатории, които имат официално разрешение за работа с опасни щамове, в това също няма да има нищо изненадващо или ужасно. Но военното ведомство не си направи труда да чака дори такъв претекст за пропаганда. Или може би не са имали време за това.

Струва ми се, че изявлението за разработването на биологични оръжия в Украйна беше предварително подготвено и договорено. В края на краищата, веднага след изявлението на Министерството на отбраната на Руската федерация, говори официалният представител на китайското външно министерство Джао Лъдзиен, който призова САЩ да изяснят своята дейност по биологична милитаризация. Китайският представител се опита да раздуе паниката, като заяви, че в Украйна работят американски биолаборатории, за които САЩ харчат стотици милиони долари и че тези лаборатории явно вършат нещо нередно.

– Може ли да се окаже, че наистина има лаборатории в Украйна, които получават финансиране от САЩ?

- Разбира се. Защото това също е нормална практика. Цената на труда в Украйна е много по-ниска, отколкото в Америка. И ако някоя американска компания трябва да получи определен протеин, за да извърши имунизация или да увеличи биомасата, за да проучи ефекта на определено вещество върху микробите, тогава е десет пъти по-евтино да го направи в Украйна, отколкото в САЩ. Следователно американците със сигурност използват този аутсорсинг.

По подобен начин американските фирми възлагат част от работата си на Китай, Виетнам или Индия. В Русия това също беше обичайно, докато у нас не започнаха да пречат на международното сътрудничество.

Лабораториите, изпълняващи поръчки за чуждестранни фирми, могат да бъдат най-различни - не само биологични, но и химически, геоложки и т.н. Науката като цяло е глобална, не е обвързана с нито една страна. Ако биолаборатория в Украйна работи с пари от САЩ, това не означава, че разработва биологични оръжия.

- В много руски медии се обсъжда темата, че властите на САЩ са разработили в украински лаборатории не просто биологични оръжия, а оръжия специално срещу славяните. Че са изследвали славянското ДНК...

- Твърдението за "славянско ДНК" е абсолютна глупост за всеки, който си спомня поне учебниците по биология от гимназията. Подобни твърдения ни връщат към теориите на германските националсоциалисти с техния култ към „арийската висша раса“. Работата е там, че народите като генетични общности изобщо не съществуват. Няма и такова нещо като „славянски народи“.

Славянските езици започват да се разпространяват много бързо през V-VI век сл. Хр. Предците на съвременните българи отиват на юг и завладяват тракийското население. Предците на съвременните руснаци поемат на север и завладяват територии, обитавани от угро-фински народи. Западните славяни асимилират келтското население, живеещо в Европа. Местното население не се е променило генетично, то просто е възприело езика и културата на новодошлите. В процеса на асимилация е станало смесване на кръвта. А да не забравяме и че това е само един етап, а освен това е имало още и Велико преселение на народите, татаро-монголско нашествие и т.н., и т.н.

За да видите колко мащабно е смесването на кръвта, е достатъчно да проучите генетичната карта на света. Някакъв дял славянски гени има не само сред финландците или поляците, но и сред китайците. А такава генетична общност като славяните или още повече руснаците или украинците просто не съществува. Руснаците и украинците са като две салати, направени от едни и същи съставки. Едната има повече от някои компоненти, другата има повече от други. Освен това жителите на Ростов на Дон (в Русия- бел.ред.) и Харков (в Украйна – бел.ред.) ще имат повече общи неща, отколкото примерно жителите на Карелия и Сибир.

Всички народи са смесица от различни гени. И няма специално славянско ДНК.

Да се изучава "славянска ДНК" с цел създаване на биологично оръжие срещу славяните е просто нелепо. Дори ако беше възможно да се разработи такова биологично оръжие - а то е невъзможно в близко бъдеще - то просто нямаше да може да бъде използвано. Всеки, който би искал да убие една трета от руснаците с него, би унищожил по този начин и минимум една четвърт от населението на собствената си страна.

– Ако вземем географски най-отдалечените народи – например жителите на Централна Африка и Китай – възможно ли е да се създаде биологично оръжие, което да е опасно за една нация и да не застрашава друга?

- Нека си представим, че, да речем, африканското племе зулу изведнъж създаде биологично оръжие срещу останалия свят. Чисто теоретично е възможно. Например в Африка има генотип, който е предразположен към сърповидно-клетъчна анемия. При хора с този генотип при всяко недостатъчно снабдяване с кислород, при сърдечна недостатъчност, червените кръвни клетки се свиват и почти не пренасят кислород. Този генотип е често срещан в Африка, защото предпазва от малария. И така, да си представим, че зулусите се опитат да заразят китайците с малария. Да, сред зулусите ще има почти наполовина по-малко смъртни случаи, отколкото при китайците, но все пак ще има загуби и от двете страни. Тогава защо изобщо ще ни е нужно това биологично оръжие, ако нормалните оръжия ще ни свършат по-ефективна работа?

Нека дори си представим ситуация с много по-смъртоносно заболяване от маларията. Да кажем, че зулусите са решили да хвърлят микробиологични бомби върху целия свят с огромно количество антраксни бацили. Как обаче самите зулуси ще могат да избегнат смъртта? Най-лесният начин е да ваксинирате населението си предварително. Но, първо, вероятността от инфекция все още остава. И второ, в съвременния свят е невъзможно да се запази използването на тези оръжия в тайна. Причинителят е много лесен за идентифициране. Действителното използване на биологични оръжия е невъзможно поради тяхната неефективност и лесно откриване. Те просто сериозно губят в сравнение с конвенционалните оръжия.

– Какви доказателства трябваше да предостави руското министерство на отбраната, за да убеди света, че в Украйна наистина се разработват биологични оръжия? Възможно ли е, например, да се вземат патогени на чума или антракс от руски лаборатории и да се твърди, че са открити в Украйна?

- Това би било много рисковано за репутацията на самите руснаци. Това ще означава, че този щам на чумата вече е описан в руска лаборатория. Министерството на отбраната на Руската федерация ще представи патогена на международни експерти, а те ще отговорят: "Извинете, но това е щам от Монголия. Защо ни пращате за зелен хайвер?" Защото в крайна сметка всички щамове са индивидуални като пръстовите отпечатъци.

Може, разбира се, да се намери някакъв щам, който е широко разпространен и използван в стотици лаборатории по света. Но, както вече казахме, фактът, че ще бъде представен като открит в Украйна, сам по себе си няма да бъде доказателство за разработването на биологични оръжия. Ще трябва също да се представи на световната общност... (смее се) открит в Украйна резервоар, който съдържа десетки килограми спори на антракс. Само тогава ще бъде подозрително. Това е същото ако руското министерство на отбраната заяви, че Украйна се готви да нанесе ядрен удар по Русия. Тогава ще му се наложи да покаже хиляди килограми оръжеен плутоний, който да е произведен в украински предприятия, за да събуди подозрения. И в двата случая фалшификатът би бил лесен за разкриване.

Съдейки по абсурдността на вече отправените обвинения, руското министерство на отбраната като цяло не е било особено загрижено да предостави надеждни доказателства. Просто заяви, че Украйна разработва биологични оръжия и публикува първите попаднали му документи. И след това, ако се вдигне шум, просто ще каже: „Съжаляваме, направихме прибързано изявление“. Но вредата вече ще е нанесена.

Пентагона: Информацията за лаборатории за биологично оръжие в Украйна е абсурдна

Говорител на Пентагона заяви, че предоставената от руското министерство на отбраната информация за наличието на биологични лаборатории ...

Може би руското военно министерство е можело да намери нещо по-убедително от публикуваните документи за унищожаване на опасни щамове. Но, честно казано, не мисля, че дори са се замисляли особено за това. В крайна сметка обвинението в създаването на биологични оръжия им е било спешно необходимо точно сега. Не след шест месеца и не за пред международната общност. А незабавно и за пред самите руснаци. А всички чуждестранни експерти, които виждат това твърдение, са просто изумени.

Постът ми във Фейсбук бе прочетен от много хора, включително от доста известни учени. Те оцениха достоверността на доказателствата и казаха, че това е просто някаква лудост. И на предложението ми да се разпространява по всякакъв начин тази информация, те отговориха: „Струва ли си? Ако на тази очевидна лъжа се обърне твърде сериозно внимание, хората могат да си помислят, че може би наистина има нещо там... Но това просто е очевиден абсурд ".

Може би те са прави за тяхната среда. Но тук, в Русия, ситуацията е различна. Тук 90% от хората повярваха на очевидно фалшивите обвинения.

Впрочем известният руският епидемиолог проф. Михаил Фаворов също се съмнява в достоверността на информацията, разпространявана от руските власти. Според него биолаборатории с такива щамове има включително и на територията на самата Русия. Една от най-големите колекции на опасни щамове в света се намира в Новосибирск, заявява той. Материалът с интервюто на Фаворов ВИЖТЕ ТУК!

ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ: Брюксел не вярва на руската информация за биолаборатории в Украйна 

Превод Елена Страхилова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

"Луфтханза" все още няма да лети до Иран и Ливан

ЕС налага нови санкции на Иран

Зеленски потвърди: Атакувахме летището в Джанкой (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 18.04 - Републиканците представиха нов военен пакет за Киев

Навалная обвини украинското правителство в грешка и каза дали ще подкрепи Киев

Разрешиха на 16-годишните да си сменят пола в Швеция

Огромна експлозия във Воронеж (ВИДЕО)

Шолц: ЕС да изпрати на Украйна ПВО системи

Франция прибира вила на жената на Путин за милиони

Орбан призова избирателите да гласуват за промяна на върха на евроизборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа