Русия прекрати ключово споразумение за ядрено разоръжаване със САЩ

8773
Русия прекрати ключово споразумение за ядрено разоръжаване със САЩ
Снимка: Getty Images/Guliver

Руският парламент прие почти единодушно закон, с който се прекратява споразумението между Русия и САЩ за преработка на излишния плутоний, използван от двете държави за направа на ядрени оръжия. Решението беше взето с 445 гласа „за“ и само един „въздържал се“, съобщава ТАСС. Това се случва в деня, в който руският президент Владимир Путин е на посещение в Берлин и ще се срещне с германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Франсоа Оланд и украинския му колега Петро Порошенко, за да бъде обсъден напредъкът по Минските споразумения за прекратяване на огъня в Украйна.

Споразумението между САЩ и Русия беше един от документите за ядрено разоръжаване на най-могъщите военни сили в света. То беше подписано на 29 август, 2000 година и предвиждаше плутоният, използван за ядрени оръжия, да бъде преработван за мирни цели. До този момент се счита, че и САЩ, и Русия, са преработили по 34 тона такъв плутоний. Специално Русия използва този вид плутоний за направа на ядрено гориво.

Сирия призна Крим за руски

Сирия разглежда Крим като интегрална част от Русия. Това заяви председателят на сирийския парламент Хадия Халаф Абас пред руски медии. ...

Решението на руския парламент изобщо не е изненадващо, след като законопроектът беше подписан от руския президент Владимир Путин. Путин заплаши САЩ, че ще спре действието на споразумението заради „враждебната американска политика“ по въпросите със Сирия и Украйна.

Руската Дума все пак посочи, че новият закон може да бъде спрян, ако САЩ изпълни някои условия. Най-важното – САЩ да намали военния си контингент в страни-членки на НАТО, които са влезли в Алианса след 1 септември, 2000 година. Сред тези държави е и България, като става въпрос за общо девет страни, заедно с нашата – Албания, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Словения и Хърватия. Москва иска Вашингтон да съкрати военното си присъствие в деветте европейски държави до нивото отпреди 1 септември, 2000 година.

Освен това Русия иска отмяна на т.нар. закон „Сергей Магнитски“. Този закон предвижда визови санкции срещу руските държавни служители, виновни за смъртта на руския юрист Сергей Магнитски. Юристът почина в руския следствен арест, след като беше разкрил огромна данъчна измама на служители от руски правоохранителни органи. Магнитски работеше за британски инвестиционен фонд, който бе обвинен в укриване на данъци от властите в Москва. В отговор на това обвинение юристът направи собствено разследване и доказа, че данъчната измама е извършена не от фонда, а от представители на самите власти, присвоили си платения данък на фонда. Магнитски беше задържан и почина в ареста, където е бил лишен от медицински грижи, необходими за някои негови заболявания.

Друго искане на Русия е отмяна на санкциите срещу руски физически и юридически лица, които САЩ наложи заради украинската криза. Москва иска и компенсация за „пострадалите“ от санкциите.

Меркел: Санкциите срещу Русия заради Сирия продължават да бъдат опция

Германският канцлер Ангела Меркел заяви във вторник, че санкциите срещу Русия заради действията ѝ в Сирия трябва да останат като опция,...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Си Дзинпин отива при Макрон, иска Русия да участва в конференция за мир

Комисия в ЕП: До средата на 2024 г. да има решение за България в Шенген

Организирал избори в Приднестровието: Молдова гони руски дипломат

Зверското убийство на украинка в Германия, за да отнемат бебето й: Намесена е рускиня (СНИМКИ)

Какво се случва с АЕЦ „Запорожие“? Откриха множество нарушения свързани със сигурността

Нова война между Армения и Азербайджан още тази седмица? Предупреждение от Пашинян

Мицотакис каза какви са големите проблеми на Европа

Европейска директива: Трябва да дават безплатна чешмяна вода по заведенията

В Украйна трима души загинаха при опит да демонтират FPV дрон

Готов е законът, с който ЕС ще праща пари от замразени руски активи на Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...