Русия с първа стъпка към военна икономика: Ще наложи извънреден труд в подкрепа на армията

4441
Русия с първа стъпка към военна икономика: Ще наложи извънреден труд в подкрепа на армията
Снимка: Getty Images

Руската Държавна дума – долната камара на парламента - прие на първо четене нова серия от икономически мерки, с цел подкрепа за армията, продължаваща да воюва на територията на Украйна.

Все още предстоят няколко стъпки в парламентарната процедура, но ако тя бъде завършена изцяло, юридическите лица в Русия няма да могат да отказват договори с руските въоръжени сили. Правителството в Москва ще може да принуждава фирмите да доставят стоки за армията и да карат служителите си да работят извънредно - съгласно два закона в подкрепа на войната на Русия в Украйна, които бяха одобрени при първоначалното гласуване в Думата във вторник.

Мъртъв в басейна: Пети поред топ мениджър на Газпром почина при странни обстоятелства в Русия

Юрий Воронов, главен изпълнителен директор на един от контрагентите на руския газов монополист "Газпром", бе открит мъртъв в басейна на...

Мерките на практика ще поставят Русия в състояние на военна икономика близо 19 седмици след началото на инвазията, която Кремъл описва като "специална военна операция".

"Натоварването на отбранителната индустрия се е увеличило значително. За да се гарантират доставките на оръжия и боеприпаси, е необходимо да се оптимизира работата на военнопромишления комплекс и предприятията, които са част от веригите за сътрудничество", заяви вицепремиерът Юрий Борисов, цитиран от Reuters.

"Точно сега, когато страните от Запада засилват военното си присъствие по границата с Русия, увеличават санкционния натиск, усилват оръжейните доставки за Украйна, значението на приемането на законопроектите трябва да бъде оценено", каза още той пред депутатите.

В единия от двата законопроекта, приети единодушно на първо четене от Думата, се казва, че държавата може да налага "специални икономически мерки" по време на военни операции, като изисква от фирмите да доставят стоки и услуги на военните.

Киев: Русия вижда Украйна като плацдарм за завладяване на други страни

За Русия Украйна е удобен плацдарм за завземане на други страни. Затова осигуряването на безопасността на Украйна означава на практика ...

Вторият законопроект предвижда изменение на Кодекса на труда, за да се предостави на правителството правото да регулира работното време и да определя почивните дни в дадени предприятия. Служителите на предприятия, които доставят стоки за армията, могат да бъдат принудени да работят през нощта, в почивните и празничните дни и без годишен отпуск. Борисов твърди, че изискването за извънреден труд няма да се използва масово, а служителите ще получават допълнително заплащане.

И двата законопроекта все още трябва да преминат второ и трето четене в Думата, където председателят Вячеслав Володин заяви, че обсъждането ще продължи при закрити врата в сряда. След това те трябва да бъдат разгледани от горната камара на парламента и подписани от президента Владимир Путин, за да се превърнат в закон.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Бежанци: Група от деца и възрастни от Белгород се спасиха в Санкт Петербург (ВИДЕО)

В отговор на Путин: Полша излезе от Договора за обикновените въоръжени сили в Европа

Ген. Сирски: Ако руснаците тръгнат пак към Харков, това ще е фатално за тях (ВИДЕО)

Алла Пугачова може да бъде обявена за чуждестранен агент

Руски сили задържаха 9 души в Таджикистан, свързани с атаката в "Крокус"

Сирски обяви официално колко украински военни са пленени при Авдеевка

Руски войник се самоуби без да иска с гранатомет: Немислима глупост (ВИДЕО)

Кулеба: Индия да преосмисли близките си връзки с Русия и да застане до Киев

Ядрени крайцери, подобрения по ракети и дронове: Нови руски оръжия (ВИДЕО)

Пълно унищожение: В окупираните части на Украйна руснаците ще забранят със закон украинските книги

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа