Руска журналистка загина след протестно самозапалване

3433
Руска журналистка загина след протестно самозапалване
Снимка: Getty Images/Guliver

Руската журналистка Ирина Славина почина днес, след като се самозапали пред сградата на МВР в Нижни Новгород, ден след като полицията претърси апартамента й, съобщиха местни медии. Ирина Славина е главен редактор на изданието Koza Press.

„Искам да обвините Руската федерация за моята смърт“, написа Славина във Фейсбук преди да се самозапали.

Журналисти, лекари и учители - първите получатели на руската ваксина срещу COVID-19

Журналистите ще са сред първите получатели на коронавирусната ваксина, заедно с предварително обявените лекари и учители, каза Кирил Дм...

В четвъртък Славина беше претърсена по наказателно дело, заведено срещу бизнесмена Михаил Йоселевич, съобщава Радио Свободна Европа. Йоселевич е обвинен в извършване на дейности на непозволена организация на територията на Русия - поради факта, че според разследването активисти на движението „Отворена Русия“ са провеждали лекции в принадлежащите му помещения (представители на това движение твърдят, че нямат нищо общо с британските структури със същото име, включени в списъка на непозволените в Русия). По време на обиска са иззети електронни устройства на Славина, лични вещи, документи, тетрадки с бележки и т.н. "Взеха каквото намериха - всички флашки, лаптопа ми, лаптопа на дъщеря ми, компютъра, телефоните, не само моите, но и на съпруга ми, куп бележници, на които драсках по време на пресконференции. Останах без средства за работа", написа вчера Славина.

През лятото на 2019 г. Славина беше призната за виновна за участието си в дейностите на организацията за публикуване на собствени новини за тези лекции. Тогава съдът я глоби с 5 хиляди рубли по административен член.

През март 2019 г. съд в Нижни Новгород глоби Ирина Славина с 20 хиляди рубли, като я призна за виновна за организирането на несъгласувано шествие в памет на Борис Немцов. На 24 февруари Славина премина по улица „Болшая Покровская“ в центъра на града с портрет на политика. С нея бяха още няколко десетки души, които след това положиха цветя на Театралния площад в града в памет на Немцов.

През октомври 2019 г. Ирина Славина беше глобена със 70 хиляди рубли за „неуважение към властите и обществото“, след като на шега предложи във Фейсбук да се преименува град Шахуня, сменяйки няколко букви в името му. Тогава Славина беше възмутена от инсталирането в Шахуня на паметна плоча в памет на Сталин за 140-годишнината от рождението му.

Европейската комисия: Трябва да има разследване при случаи на насилие срещу журналисти

Държавите-членки са отговорни за провеждането на разследване при насилие срещу журналисти по време на демонстрации. Това казаха от Евро...

"Моята медия се състои от един човек - това съм аз. Трябва да пиша новини и да бъда оператор, и ответник в съда, и да предоставям данъчни отчети, да запълвам емисия. Тоест аз съм сама във всичко. Освен това пътуването до Шахуня струва пари и бюджетът на моята медия е много скромен и още веднъж повтарям: тя просъществува от дарения. Благодарна съм, че двама адвокати ми помагат напълно безплатно, един от „Агора“, а другият от „Апология на протеста." За мен е голяма чест, че такива хора ми помагат. И съм сигурна, че рано или късно те ще стигнат до ЕСПЧ по моето дело", каза Славина след този инцидент в интервю за Радио Свобода.

И накрая, през юни 2020 г. Ирина Славина беше обвинена в разпространение на „фалшиви новини“. Това се случи, след като в публикация съобщи, че един от ръководителите на академия по самбо се е срещал с десетки хора, включително ученици, знаейки, че е заразен с коронавирус. Този път съдът глоби Славина с 65 хиляди рубли.

"В момента просто искам да умра. Защото част 9 от чл. 13.15 от Административния кодекс на Руската федерация, който ми беше вменен, е написан, за да убива журналисти и медии. Финансово. Но психическата болка от несправедливостта е толкова силна, че вече тежи и физически", написа тогава Славина във Фейсбук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа