Руски общински съветници искат Путин да отговаря за държавна измяна

13475
Руски общински съветници искат Путин да отговаря за държавна измяна
Снимка: Getty Images

Изненадващо предложение на общински съветници от окръг Смолнинское в Санкт Петербург ще бъде разгледано в Държавната Дума на Русия.

Местни депутати са отправили предложение за повдигане на обвинение срещу Владимир Путин за държавна измяна заради войната в Украйна. Обръщението се очаква да бъде разгледано до 15 септември, съобщиха руски медии.

Европа може да спечели газовата война на Путин, но след като си научи уроците от "Северен поток"

Газопроводите "Северен поток" и "Северен поток 2" на Владимир Путин очевидно са без бъдеще, но провалът им не трябва да се забравя. Сле...

Според приетия от петербургските местни депутати текст решението на президента да нападне Украйна "нарушава сигурността на Русия и нейните граждани", защото руската армия губи своите боеспособни части, а млади трудоспособни хора се инвалидизират, получавайки сериозни физически увреждания.

В същото време заради оттеглянето на чуждестранните компании от местния пазар и емиграцията на образованото население икономиката на страната също страда. Обявената като цел на войната демилитаризация на Украйна не е постигната. Напротив, НАТО се разширява на изток докато Украйна до момента е получила огромна военна техника от Запада на стойност 38 млрд. долара - повече от военния бюджет на Канада или Полша, се посочва в текста на документа.

Според авторите на текста действията на Путин попадат под действието на чл. 93 от конституцията на Руската федерация, който гласи, че "президентът може да бъде отстранен от длъжност на основание повдигнато обвинение от Държавната дума в държавна измяна или друго тежко престъпление".

Един от вносителите - Дмитрий Палюга, коментира, че "не се очакват чудеса" от парламента. В профила си в социалните мрежи той публикува решението, а руските медии цитират думите му:

"За нас е важно да заявим позицията си и да дадем на другите хора да разберат: ние считаме, че президентът Путин нанася вреди на нашата страна и сме готови да говорим открито за това."

Путин призна, че "съзнателно" е започнал военните действия в Донбас (ВИДЕО)

Руският президент Владимир Путин заяви, че Москва е започнала военните действия в Украйна „съзнателно“, за да „помогн...

Според друг от общинските съветници - Радислав Полуйков, се разчита и на подкрепа от други общини в цялата страна:

"Ние използваме наличните инструменти за публично изразяване и се надяваме поне да посеем семка на съмнение сред онези, които подкрепят специалната военна операция. Сега правим това, което може да направи всяка община в Русия", казва Полуйков, цитиран от руски медии.

Всъщност още в началото на март общински съветници от Смолнинское са отправили призив лично към Путин, в което осъждат "специалната военна операция" и заявяват, че тя "без преувеличение изправя света на прага на Трета световна война". Те са поискали руският президент "да спре кръвопролитието и да подаде оставка".

Русия с първа стъпка към военна икономика: Ще наложи извънреден труд в подкрепа на армията

Руската Държавна дума – долната камара на парламента - прие на първо четене нова серия от икономически мерки, с цел подкрепа за а...

През август пък един от общинарите в Санкт Петербург също е поискал от президента да обяви край на войната, но е получил следния лаконичен отговор от Кремъл: "Информираме ви, че е в ход специална военна операция за демилитаризация и денацификация."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа