Руски опозоционер бе осъден на 5 години затвор

6287
Руски опозоционер бе осъден на 5 години затвор

Алексей Навални – опозоционер, критик на руския президент Владимир Путин и водач на част от последните протести в Русия – бе осъден на 5 години затвор и 1 млн. рубли глоба за финансови злоупотреби, съобщава BBC. Според обвинението той е присвоил над 500 000 долара (16 млн. рубли) от държавна компания за дървесина.

Първоначално прокуратурата поиска 6 г. затвор. Навални отрече обвиненията и заяви, че процесът срещу него е „политически мотивиран” и с цел да му затвори устата. Той многократно е критикувал партията на руския президент Владимир Путин, наричайки нейните членове „крадци”. Все още не е ясно дали в крайна сметка Навални ще може участва на изборите за кмет на Москва, за които избирателната комисия одобри кандидатурата му само преди ден.

Путин: Отношенията със САЩ са по-важни от Сноудън

Междуправителствените отношения между САЩ и Русия са по-важни от шпионския скандал на Едуард Сноудън, заяви руският президент Владими...

След обявяването на присъдата Навални написа в „Туитър”: „Е, това. Да не ви доскучае без мен. Най-важното е да не бездействате. Жабата няма да слезе от петролната тръба сама”.

Миналата година списание "Тайм" включи Навални в списъка на стоте най-влиятелни личности в света, припомня Стандарт Нюз. Редакцията и експертите на списанието отбелязаха заслугите на Навални в борбата му с корупцията и обединяването на хората през социалните мрежи. Навални е единственият представител на Русия в списъка. Той е известен и с разкриването на редица държавни злоупотреби.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com