Руският посланик в Лондон: Разследването по случая "Скрипал" се води непрозрачно

1409
Руският посланик в Лондон: Разследването по случая "Скрипал" се води непрозрачно
Снимка: Getty Images/Guliver

Руският посланик в Лондон Александър Яковенко заяви, че разследването на отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия се води непрозрачно.

По думите му Великобритания се опитва да унищожи всички доказателства по случая. Той заяви също, че Москва не е убедена в нежеланието на Юлия Скрипал да се срещне с руски представители:

Създател на "Новичок" определи като "идиотизъм" отравянето с него на Скрипал

Химикът Вил Мирзаянов, един от създателите на "Новичок", коментира експертния доклад на Организацията за забрана на химическите оръжия ...

"Оставаме с впечатлението, че британското правителство умишлено провежда политика за унищожаване на всички възможни доказателства. Класифицира информацията по случая и прави независимото и прозрачно разследване невъзможно."

Междувременно, Ройтерс съобщи, като се позова на британският съветник по национална сигурност Марк Седуил, че руското разузнаване е следило бившия шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия поне пет години преди нападението с нервнопаралитичен газ.

Москва категорично опроверга тези твърдения.

Яковенко говори и за предполагаемото химическо нападение в сирийския град Дума. Той повтори позицията на Москва, че руските експерти не са открили никакви следи от химически вещества в Дума и западът няма основание да започва военна операция срещу Сирия:

Русия поиска доказателства, че Лондон не държи семейство Скрипал като заложници

Официалният представител на руското Министерство на външните работи Мария Захарова поиска от Великобритания да докаже, че семейство Скр...

"Очевидно е, че целта на всички тези необосновани лъжи и кампанията срещу Сирия е да се дискредитира сирийското правителство и да се оправдае употребата на силна от външни сили. Но всяко военно действие срещу сирийското правителство ще е в нарушение на международното право и хартата на Обединените нации."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа