Руското външно изпрати 14 въпроса до Лондон и Париж за случая "Скрипал"

2283
Руското външно изпрати 14 въпроса до Лондон и Париж за случая "Скрипал"
Снимка: Getty Images/Guliver

Министерството на външните работи на Русия публикува списък от 14 въпроса, които руското посолство е отправило към британското МВнР във връзка с изфабрикуваното против Москва „дело Скрипал“, предава РИА Новости.

Конкретно, Русия иска пояснение защо й отказват правото на консулски достъп до двамата руски граждани, които пострадаха на британска територия. Освен това, Москва зададе въпрос какви противоотрови и в каква форма са дадени на отровените, а също така и как тези противоотрови са се оказали в британските лекари на мястото на инцидента.

Скандалът Русия - Великобритания доби авиоизмерение

Обтегнатите отношения между Русия и Великобритания се пренесоха и в авиотранспорта. Москва поиска обяснение за обиск на самолет на &bdq...

Русия се интересува на основание на какви маркери е установено предполагаемия „руски произход“ на веществото, използвано в Солсбъри и има ли Великобритания контролни образци от бойното отровно вещество, което Лондон нарича „Новичок“. Освен това, Русия чака отговор на въпроса, разработвали ли са се във Великобритания образци от това вещество или негови аналози, уточнява "Фокус".

На Русия също така й е важно да знае, на какво основание е привлечена Франция да сътрудничи в разследване на инцидента, в който са пострадали руски граждани и по какъв начин Париж участва в делото, както и това дали Великобритания е уведомила Организацията за забрана на химическо оръжие (ОЗХО) за това си решение.

Освен това от посолството изразиха увереност, че „с постъпването на нова информация ще се появят и нови въпроси“.

Въпроси към Франция

Руските дипломати отправиха нота по „делото Скрипал“ и в МВнР на Франция, в която се съдържат десет въпроса.

Русия ще гони над 50 британски дипломати, днес руските напускат САЩ

Прессекретарят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че страната ѝ възнамерява да изгони повече от 50 британски дипломат...

Посолството се интересува, на какво основание Париж е привлечен да сътрудничи в разследването на Великобритания на инцидента в Солсбъри и отправила ли е френската страна официално уведомление до ОЗХО, че се включва в делото. Русия също така иска да й бъде казано, какви доказателства по делото Лондон е предал на Париж и присъствали ли са френски експерти при взимането на биоматериал от семейство Скрипал и провеждали ли са се изследвания на пробите във Франция.

Успоредно с това, Русия иска да й бъде изяснено, има ли във Франция контролни образи от веществата, наречени във Великобритания „Новичок“, или негови аналози, както и разработвали ли са се образци на вещества от този тип или негови аналози във Франция.

Русия чака отговор и на въпроса как френските специалисти са стигнали до извода, че това вещество е употребено.

Освен това от руското МВнР биха искали да знаят, с какви експертни знания разполага Франция в областта на изучаването на бойните отравящи вещества от този тип или неговите аналози и на основание на какви признаци френските специалисти са установили „руския характер“ на произхода на веществото, използвано в Солсбъри.

„Делото Скрипал“ и неговите последствия

САЩ са планирали "още по-жесток" отговор срещу Русия

САЩ са обмисляли "още по-жесток" отговор срещу Русия във връзка с участието й в делото "Скрипал", пише "Вашингтон поуст", позовавайки...

Работилият за британските специални служби бивш сътрудник на Главното разузнавателно управление (ГРУ) (Военното разузнаване) на Русия Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия бяха отровени в град Солсбъри на 4 март. Лондон твърди, че към отравянето на Скрипал с вещество А234 е причастна руската държава, а Москва отрича това категорично.

През тази седмица редица страни от Европейския съюз, както и САЩ, Канада, Норвегия, Украйна и някои други, решиха да изгонят руски дипломати в солидарност с Великобритания по случая „Скрипал“. Москва предприе аналогични ответни мерки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ" : Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Пробив в руски язовир, евакуират хиляди заради невижданите наводнения (ВИДЕО)

Предупреждение от Германия: Русия може да атакува страна от НАТО след 5 години

Заради готвен атентат срещу Зеленски: В Полша задържаха руски агент

Белгия обяви кога първите ѝ F-16 ще отидат в Украйна

Змия ухапа директора на зоопарка в Одеса (СНИМКИ)

ПАСЕ не признава легитимността на Путин: Обвини го в убийство на Навални и изтребване на народи

Арестуваха жена, звъняла на спешен телефон повече от 2000 пъти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа