Руснаците ще атакуват със 700 000 войници Украйна откъм Беларус - слухове в социалните мрежи

10963
Руснаците ще атакуват със 700 000 войници Украйна откъм Беларус - слухове в социалните мрежи
Снимка: Getty images

Русия се готви да атакува Украйна от Беларус със 700 000 войници, като някои от тях вече са на беларуска територия, а 200 000 чакат в резерв. Атаката ще е към Лвов и може да стане до няколко седмици. Това е планът на Герасимов (новият командващ руските сили в Украйна генерал Валерий Герасимов). Това твърди в своя публикация в Twitter автомобилният състезател Игор Сушко, който се позовава на един от многото канали в Телеграм.

Тази информация обаче поне за момента не кореспондира със съобщенията от официалните украински власти. В своя дневен доклад за войната в Украйна, американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) ежедневно отделя внимание именно на заплахата от страна на Беларус. И сега оценката е, че няма нищо съществено за докладване – цитиран е Андрий Черняк, представител на украинското военно разузнаване, който заявява, че през следващите две-три седмици е много малко вероятно да има руска атака откъм Беларус. Руските сили в Беларус извършват тренировъчни ротации, добавя и Генералният щаб на украинската армия.

Същевременно, ISW прави оценка и на заявката за широкомащабна реформа на руската армия, като заключва, че всичко предприето – най-вече увеличението на числения състав и формирането на нови дивизии, сочи към желание на Кремъл да води широкомащабни бойни действия и то не само в рамките на войната в Украйна. Идеята е реформата да бъде завършена в периода 2023 – 2026 година, но не е ясно дали това ще бъде на практика възможно, и то не само за този период, а и въобще. Примери за обявени в миналото, но недовършени и досега реформи има доста – например формирането на 12 нови военни части в рамките на Западния военен регион на Руската федерация, общо в размер на 100 000 души. Това трябваше да стане до края на 2022 година – още не е станало. И основният въпрос е може ли Русия да въоръжи и екипира подобаващо всички тези нови военни части, които иска да направи. За тази цел трябват още пари и сега ще се види дали Владимир Путин ще ги отдели за сметка на други пера на руския бюджет, както и кои ще са тези пера, какво ще значи за Русия тяхното недофинансиране не само в краткосрочен, но и в дългосрочен план

"Путин изглежда има желание да тръгне в посока военна икономика и развитие на Руската федерация – това няма да повлияе на войната в Украйна в следващите месеци, Киев все още има пред себе си отворена врата, ако Запада помогне решително, но от 2024 година може да има значителна промяна във военно отношение и руската армия да се превърне в по-сериозна заплаха за всичките си съседи, включително НАТО", казват от ISW.

Развитие на военните действия в Украйна

В сутрешната сводка на Генералния щаб на украинската армия отново Сол е посочено като място на спечелена от украинците битка през изминалото денонощие – въпреки снимки и видеоклип от страна на ЧВК Вагнер с техни бойци пред самата гара Сол. В своя обзор популярният руски телеграм канал "Рибар" твърди, че Соледар е прочистен и че Сол е под контрола на ЧВК Вагнер, като се разширява "зоната на контрол около Соледар", макар че това е публикувано в съобщение рано тази сутрин, а снощи, точно преди полунощ, уточненията за гара Сол липсваха. Припомняме, че Сол не е само селцето с жп гарата, а и административен район при Соледар т.е. украинците вероятно държат позиции в западната част на този район.

Че ЧВК Вагнер напредват към позиции извън Соледар е вече ясно – геолокализирани кадри показаха как бойци на частната армия на Пригожин попадат под свиреп украински обстрел при Роздоловка (северно от Билохоривка), на 7 километра северно от Соледар.

По отношение на Бахмут, ситуацията не се е променила особено и дори създателят на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин призна, че има тежки боеве за Клещеевка – южно от Бахмут. Позицията е важна, за да се контролира пътя между Бахмут и Часов Яр.

По направлението при Авдеевка фронтът е трайно стабилизиран. За отбелязване е, че при Водяне украинците успешно удариха руски бронирани машини на пехотата – седем на брой, като има и видеокадри от случилото се. Съобщението за Водяне е важно предвид твърдения на руски военни блогъри, че руснаците били близо до превземането на селището, защото успели да овладеят украински позиции в източната му част. "Рибар" пък настоява, че всички високи сгради в Маринка са вече руско владение и остава малко на руснаците, за да изтласкат украинците от западните части на селището – твърдение, което се повтаря седмици наред.

В Луганска област украинският натиск остава постоянен и е ясно, че край Кремена е горещо. Руснаците имат позиции западно от Диброва, селище на 5 километра югозападно от Кремена и е явно, че се мъчат да удържат там, за да не се получи плацдарм за атака на самата Кремена, която вече е застрашена откъм гористите местности в района.

ОЩЕ: Путин взема мерки срещу Пригожин, той не изглежда да слуша напълно

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа