С две години закъснение Кремъл призна: "Водим война"

2974
С две години закъснение Кремъл призна: "Водим война"
Снимка: Getty images

В неочаквано признание говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви на 22 март, че Русия се намира в "състояние на война". В интервю за руския държавен вестник "Аргументи и факти" прессекретарят на диктатора Владимир Путин за първи път не използва термина "специална военна операция", с който Москва окачествява вече над две години агресията си в Украйна.

Още: Военният лидер на НАТО: Алиансът е готов за пряк сблъсък с Русия

"Де юре СВО, но де факто - война"

По-късно Песков уточни думите си, като заяви, че "де юре" тя си остава "военна операция", но "де факто" се е превърнала във война.

"Да, тя започна като специална военна операция, но веднага след като там се създаде тази група, когато колективният Запад стана участник в нея на страната на Украйна, за нас това вече се превърна във война. Аз съм убеден в това", каза говорителят на Кремъл, цитиран от NEXTA и Kyiv Independent, като отново обвини западните сили за генезиса на войната. А нейната основа беше още през 2014 г., когато Москва анексира незаконно полуостров Крим.

Още: Докато Русия засипва с ракети Украйна, атаките по Белгород не стихват (ВИДЕО)

Окупаторът: "Украйна е окупационна сила"

Песков заяви също, че основната цел на Русия била да защити хората, живеещи в украинските територии (незаконно анексирани от Русия). Той обяви Украйна за "окупационна сила".

"Ние имаме четири нови федерални субекта", каза той за Запорожка, Херсонска, Донецка и Луганска област на Украйна. "И главното за нас е да осигурим сигурността на хората в тези субекти и да освободим територията на тези субекти, която в момента е де факто окупирана от киевския режим", твърди говорителят на Путин.

Още: Китай иска световна конференция за мир: Русия и Украйна "при равни условия"

"Руската федерация не може да допусне съществуването на държава на своите граници, която има документирано намерение да използва всякакви методи, за да завземе Крим, и дори не говоря за територията на новите региони", заяви Песков, чиято страна агресор именно окупира Кримския полуостров и извършва военни престъпления извън границите си.

Крим е международно признат като част от Украйна. Президентът Володимир Зеленски неведнъж е заявявал, че крайната цел на Украйна е освобождаването на всички окупирани райони на украинска територия, включително Крим, и че всеки друг резултат от войната "няма да бъде победа".

Още: Удавен руски БТР: Моментната картина на фронта в Украйна (ВИДЕО)

Русия отказва да нарича войната си срещу Украйна "война", като вместо това я нарича "специална военна операция" с пропагандна цел и за да омаловажи действията си както за вътрешната, така и за международната аудитория. Изборът на формулировка от страна на Русия играе ключова роля в оформянето на нейната пълномащабна война. Според руското законодателство е забранено тя да се нарича война или инвазия, а нарушаването на тези ограничения може да доведе до наказание, включително до потенциална присъда.

Коментарите на Песков дойдоха в същия ден, в който Русия предприе масирана вълна от атаки срещу обекти от критичната енергийна инфраструктура в Украйна, при които загинаха най-малко петима души, а 26 бяха ранени. Основна цел бе ВЕЦ "Днепър".

Още: Русия ударила ВЕЦ "Днепър" заради поразените си петролни рафинерии (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа