С пари от САЩ срещу абортите в Германия?

750
С пари от САЩ срещу абортите в Германия?
Снимка: Getty images

Десетина души са се събрали на протест срещу абортите пред клиника за семейно планиране във Франкфурт. Виждат се плакати с бебета и лозунги като “Нероденият живот има значение” и “Абортът не е решение”. Демонстрацията е част от инициативата “40 дни в името на живота” - движение, зародило се в Тексас през 2004 година. То апелира за протестни "бдения" пред клиниките за аборти в продължение на 40 дни, които да съвпаднат с периода на Великия пост преди Великден.

Директорката на центъра за семейно здраве “Pro Familia” Клаудия Хоман казва пред ДВ, че демонстрации като тази само подклаждат чувството на вина и срам у жените, избрали да прекратят бременността си. “Свободата на словото е нещо чудесно”, казва Хоман. “Но не и тук. Това се прави с користна цел и затова е лошо”.

Демонстрантите отказват да говорят пред медии с мотива, че думите им често се изопачават. Според Хоман те се опитват да представят протеста си като мирен, като просто изразяване на мнение. “Зад това уж приятелско отношение се крие обаче агресия”, казва тя.

Все по-малко клиники извършват аборти в Германия

Според член 218 от германския Наказателен кодекс абортът е незаконен, но е възможен най-късно до 12-тата седмица от бременността, при условие, че бременната преди това е посетила специална консултация. Без взетото оттам удостоверение, всяка жена, която прави аборт, и лекарят, който го извършва, подлежат на наказателно преследване.

В момента в Германия се извършват около 100 000 аборта годишно. В някои части на страната това е много трудно, защото просто няма клиники, които да извършват аборти. Медицинските университети невинаги обучават лекарите как се извършва процедурата, а по-възрастното поколение лекари вече навлиза в пенсионна възраст. Между 2003 и 2020 година, броят на клиниките, извършващи аборти, е намалял наполовина.

Затова много германки се принуждават да направят аборт в съседна Нидерландия. Когато нидерландската гинеколожка Габи Равен открила своя клиника в Дортмунд, тя била посрещната с протести, на които я наричали “убийца на бебета”. В сайтове на активисти, противопоставящи се на абортите, дори са публикувани телефонът и адресът ѝ. „Беше ни много трудно да намерим помещения под наем - мисля, че това беше така, защото стана ясно, че искаме да извършваме аборти", казва Равен.

Връзки с групите против аборти в САЩ

Подобни протести са често срещани в САЩ, където абортът е централна тема в политически спорове. Журналистът Ули Йенч, който проучва крайнодесни фракции и прояви на християнски фундаментализъм в Германия, казва, че германските противници на аборта използват американските протести като модел за подражание още от края на ХХ век.

“Не става дума само за копиране на стила, но и за директни контакти”, казва Йенч и посочва, че американската активистка против абортите Териса Буковинац е участвала в демонстрация в Берлин през септември 2022.

Според журналиста консервативни мозъчни тръстове от САЩ финансират и предлагат опита и познанията си на идеологически близките до тях организации в Европа и света. Целта е да се внесе успешният американски "модел на съдебни спорове", при който се завеждат дела в опит да се създаде правен прецедент, който да е по-рестриктивен от заложеното в конституцията. “Тази дейност нямаше да е възможна без средства от САЩ”, казва Йенч.

Американската християнска група “Алианс за защита на свободата” например подпомогна организаторката на протеста “40 дни в защита на живота” Павица Войнович, след като германските местни власти бяха забранили провеждането на демонстрация пред клиника в Пфорцхайм. Войнович оспори съдебно забраната и в крайна сметка спечели делото през миналата година.

Какво прави правителството?

Германската министърка по въпросите на семейството Лиза Паус обеща да предложи разпоредба, забраняваща протестите пред клиники, където се извършват аборти. Правителството също има желание за реформи, включително за отмяната на Член 218 от Наказателния кодекс, който забранява абортите.

Според Клаудия Хоман протестите на противници на абортите са част от по-мащабна консервативна общност, която е против сексуалната просвета, против подкрепата на малцинствата, против свободата на всеки човек да живее както сам смята за правилно. “За тях ние сме Антихристи, врагове.”

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Президентски избори се провеждат в Литва

Германски депутати поискаха НАТО да сваля дронове над Украйна

Отново: Язовирна стена се скъса в Омска област (СНИМКИ)

Грузия отново излезе на улицата против закона за чуждите агенти (ВИДЕО)

Нов свален Су-25 в Украйна: Явно украинците имат ново американско оръжие

Украинските мъже в Германия са поне 200 000 и подлежат на мобилизация от Зеленски: Какво ще се случи с тях?

Основното предназначение на мъжете е да умрат за Родината си: Руски политик (ВИДЕО)

Богатата съседка: по кои показатели Швейцария изпреварва Германия

Защо и Лукашенко реши да "проверява" ядреното си оръжие?

Великобритания ще предостави на Украйна военна помощ от 500 милиона паунда, над 1600 ракети и 400 превозни средства

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа