X
 
 

САЩ продължава с натиска да спре "Северен поток 2"

1373 0
photo of САЩ продължава с натиска да спре "Северен поток 2"
Снимка: Getty Images/Guliver
Държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви, че САЩ ще направят всичко по силите си за да спрат изграждания от Русия газопровод "Северен поток 2". По време на посещението си в Полша, Помпео даде ясен сигнал, че Вашингтон няма да направи компромис с позицията си за съоръжението, предаде БГНЕС.

Помпео повтори американската теза, че газопроводът от Русия, чиито строеж започна миналата година "налива пари" към Москва по начин, който вреди на Европа. "Тъй като със сигурност има и комерсиален аспект в тези транзакции, има и огромен риск за сигурността, който върви паралелно с него", заяви Помпео на съвместна пресконференция с полския външен министър Яцек Чапутович.

ЕС върви към законодателна промяна заради "Северен поток 2", но ще бъде ли доволна Русия?

Има ли решаваща промяна в ситуацията със строежа на "Северен поток 2"? Според руското издание "Комерсант" и да, и не. В края на минала...

"Мисля, че президентът Тръмп беше пределно ясен, че Америка ще направи всичко, което е по силите ѝ, за да се увери, че европейската сигурност е приоритет, когато става въпрос за решения в областта на енергетиката", бяха думите на Помпео на въпрос дали САЩ обмислят санкции.

Газопроводът "Северен поток 2" ще удвои капацитета на съществуващата досега връзка между Русия и Германия. Той обаче раздели Европейския съюз, като Франция реши да подкрепи проекта, но прибалтийските държави и Полша имат известни опасения заради историята си с Москва.

"Споделяме виждането, че проектът "Северен поток 2" не служи на европейската енергийна сигурност. Смятаме го за провал, дори и вреден за енергийната сигурност на континента", заяви полският външен министър Яцек Чапутович.

Помпео е във Варшава за участие в двудневна конференция за Близкия изток, която Полша се съгласи да организира съвместно със Съединените щати. Докато поощряваше Полша за отношенията ѝ с Вашингтон, Помпео обаче намекна и за спазването на демократичните принципи от управляващата партия на "Право и справедливост". Правителството във Варшава прие серия от спорни реформи в съдебната система, за които Европейският съюз предупреди, че противоречат на принципите на върховенството на закона.

Франция и Германия постигнаха компромис за "Северен поток-2"

Франция и Германия постигнаха компромис, който позволи на Берлин да остане водещият преговарящ с Русия по газопровода „Северен по...

Американският държавен секретар е на обиколка в Централна и Източна Европа, по време на която се надява да се противопостави на "нашествието" на руския президент Владимир Путин, който използва енергетиката като ключов елемент за натиск. Украйна е най-сериозно обезпокоена, тъй като "Северен поток 2" и "Турски поток" ще елиминират руската нужда от преминаване на тръбите през украинска територия .

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 4 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално