Руснаците вероятно са пленили двама американски войници, сражаващи се за Украйна

12386
Руснаците вероятно са пленили двама американски войници, сражаващи се за Украйна
Снимка: Getty Images

Двама американци, които се бият на страната на украинските сили северно от Харков, са безследно изчезнали вече от почти седмица. Основното предположение е, че са пленени от руснаците, твърдят семействата им и техен колега на бойното поле.

Двамата мъже са Алекзандър Джон-Робърт Дрюке – на 39 г. от Алабама, и Анди Тай Хюнх – на 27 г., също от Алабама. Ако наистина са задържани от руските сили, то те са първите американци, попаднали в плен по време на войната в Украйна.

Китай със знак за подкрепа за Путин, руснаците обявиха промяна в Черно море

Китайският президент Си Дзинпин увери руския си колега Владимир Путин в подкрепата на Пекин за Москва по отношение на "суверенитета и с...

Мъжът, който изпълнява ролята на сержант в екипа и който е пожелал да остане анонимен от съображения за сигурност, е предоставил на CNN снимки на паспортите на двамата мъже и печатите им за влизане в Украйна. Източникът казва, че подразделението им се е сражавало под командването на 92-ра механизирана бригада на Украйна на 9 юни близо до град Избицке.

По думите му, Дрюке и Хюнх са изчезнали по време на битката, а последвалите мисии за издирване не са открили никакви следи от тях. В публикация на руски пропаганден канал в Telegram се твърди, че американците били пленени близо до Харков.

"Беше абсолютен хаос", казва сержантът пред CNN. "Имаше около стотина и повече пехотинци, които настъпваха към нашите позиции. Имаше и танк Т72, който стреляше по хората от 30, 40 метра“.

Бъни Дрюке, майката на един от войниците, смята, че двамата са военнопленници, „но това не е потвърдено". Тя каза, че посолството на САЩ в Украйна не е успяло да провери дали синът ѝ е бил пленен и се намира при руснаците. „Единственото, което могат да потвърдят, е, че той е изчезнал. Държат постоянна връзка с мен“.

Руски историк: Най-смешното ще започне след смъртта на Путин

Дмитрий Хмелницки е руски историк и изследовател на сталинисткия режим, който емигрира в Германия в края на 90-те години. Той е съавтор...

Годеницата на Хюнх, Джой Блек, заяви: "В момента не искаме да правим предположения за това какво може да се е случило. Очевидно е, че те разглеждат няколко сценария. И един от тях е, че може да са били заловени. Но засега нямаме абсолютно потвърждение за това".

Говорителят на Държавния департамент на САЩ съобщи, че са наясно с „непотвърдените твърдения за двама пленени в Украйна американски граждани“. „Следим ситуацията отблизо и сме в контакт с украинските власти. Няма да даваме други коментари заради съобръжения за сигурност“.

„Ако е вярно, то ние ще направим всичко възможно, за да ги върнем у дома в пълна безопасност“, каза координаторът на Съвета за национална сигурност за стратегическите комуникации Джон Кърби.

И Бъни Дрюке, и Джой Блек разказват пред CNN, че последната им комуникация с войниците е била на 8 юни, когато мъжете им казали, че ще излязат „офлайн“ за няколко дни, за да изпълнят мисия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Акула нападна и рани тежко британец на Карибите

Торнадо в САЩ уби четирима души, сред които и бебе (ВИДЕО)

Мъск: Държавите се свиват

Арест за трима венецуелски опозиционни активисти след предизборен митинг

Белият дом с призив за "мирни" протести в университетските кампуси

Ключова визита: Илон Мъск води преговори с лидера на Китай (ВИДЕО)

Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com