Шотландия първа по смърт от наркотици в Европа

2121
Шотландия първа по смърт от наркотици в Европа
Снимка: Getty Images/Guliver

Смъртните случаи, свързани с употребата на наркотици, в Шотландия, която редовно е с най-лошата статистика по този въпрос в Европа, достигнаха рекордно високи стойности, според правителствени данни, предаде АФП.

Статистиката на National Records Scotland показва, че през миналата година в страната е имало 1 264 смъртни случая, свързани с наркотици, което е ръст от шест процента от 2018 г. насам. Числата бяха публикувани след шестмесечно забавяне поради изоставане в обработката на статистиката за смъртта по време на пандемията. Въпреки достигането на най-високите си регистрирани нива, нарастването на смъртните случаи от наркотици е по-бавно от предходната година. Числата скочиха с драматичните 27 процента между 2017 и 2018 г.

Джо Фицпатрик, министър на общественото здраве в делегираното шотландско правителство, заяви, че всяка смърт е "трагедия" и призна, че смъртните случаи са причинени от "дългогодишен и сложен набор от предизвикателства".

"Няма пряк път, който внезапно ще доведе до решение. Има обаче действия, които предприемаме в момента, които ще окажат въздействие по-незабавно", добави той.

Шотландското правителство нарече високата смъртност от наркотици извънредна ситуация в областта на общественото здраве, тъй като мрачните данни са повече от три пъти по-високи от тези във Великобритания като цяло.

Септемврийски доклад на Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите дава на Шотландия най-високия регистриран процент на употребата на наркотици в Европа.

11,5 тона кокаин иззе полицията в Белгия

Белгийската полиция е иззела 11,5 тона чист кокаин, скрит в пет контейнера в пристанището на Антверпен, което е най-големият удар срещ...

Числата за Шотландия са далеч по-високи от тези за Швеция, която е на второ място. Статистическите данни за Шотландия за 2019 г. показват увеличение на смъртните случаи, включващи морфин и хероин: 645 смъртни случая от двете вещества представляват малко над половината от общия брой за годината. Докладът също така показва, че 94% от смъртните случаи, свързани с наркотици, са причинени от повече от едно вещество.

Бензодиазепините, клас лекарства, действащи като незначителни транквиланти, продавани на улицата или по рецепта, са били замесени в повече от две трети от смъртните случаи.

Най-голям брой смъртни случаи от наркотици са регистрирани в Глазгоу, най-гъсто населеният град на Шотландия, и неговите околности.

Шотландското правителство е инвестирало 95,3 милиона британски лири (104 милиона евро) тази година за справяне с проблема с употребата на алкохол и наркотици и е създало Работна група за смъртните случаи от наркотици за справяне с нарастващите жертви. Професор Катриона Матесън, председател на работната група, каза, че нарастването през 2019 г. прави тази мисия спешна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа