Ще дадат ли основание проруските сепаратисти на Тръмп да приключи с украинската афера?

4641
Ще дадат ли основание проруските сепаратисти на Тръмп да приключи с украинската афера?
Снимка: Getty Images/Guliver

Нова инвазия на проруските сепаратисти в райони на Луганск, контролирани досега от украинската армия, дава шанс на Доналд Тръмп да приключи с т.нар. украинска афера, която го вкара в процедура по импийчмънт. Сега Тръмп може да подкрепи правителството на Владимир Зеленски, пише американският консервативен вестник The Washington Examiner, цитиран от Агенция "Фокус".

"Вече има съобщения в украинските медии, че атаката е довела до смъртта на най-малко един украински военен и четирима ранени. По време на настъплението под ръководството на Русия, чиято цел е да поеме контрола върху подходите към село Золотое, сепаратистите са успели да завземат малки площи от територията. Времето за настъплението е много важно тук. Това стана точно в момента, когато украинските и руските преговарящи постигнаха напредък и се доближиха до сключването на примирие. С възобновяването на военните действия руският президент Владимир Путин се опитва да наложи на украинците идеята, че трябва да се съгласят на компромис, защото в противен случай Русия непрекъснато ще увеличава натиска върху техните флангове.

Тръмп уволни висш чиновник, свързан със скандала с Украйна

Американският президент Доналд Тръмп уволни заместник-министъра на отбраната по политическите въпроси Джон Руд, предадоха Associated Pr...

Но офанзивата е само едната страна на руската стратегия в Украйна. Например миналата седмица руснаците организираха впечатляваща пропагандна презентация на конференцията по сигурността в Мюнхен, представяйки документ за това как да бъде постигнат успех в тези преговори. Този документ, като напълно очевиден опит за дезинформация от Русия, по някакъв начин намери подкрепа от бившия министър на енергетиката на Обама Ърнест Мониз, двама бивши главнокомандващи на НАТО Филип Брейдлъв и Джеймс Ставридис , както и бившият шеф на британската служба за външно разузнаване MI6.

Подобна подкрепа се вписва добре в продължаващия и неподходящ натиск на Франция и Германия върху Украйна, от която се изисква да направи отстъпки на Русия, но не и обратното. Освен това френският президент Еманюел Макрон на конференция в Мюнхен отново призова за облекчаване на антируските санкции.

Според автора на статията тази ситуация дава възможност на Тръмп. Преди телефонния разговор със Зеленски през юли 2019 г., след който започна процедурата по импийчмънт, действията на Тръмп в Украйна бяха образцови. Той сложи край на мораториума на Обама върху доставката на смъртоносни оръжия, подкрепи по-агресивните разузнавателни операции срещу Русия и най-вече подкрепи Зеленски, който се противопостави на френско-германските искания за компромис. Сега Тръмп има шанс да направи следващата стъпка. Президентът на САЩ трябва публично да призове Зеленски да спре преговорите с Русия и вместо това ускорено да предостави на Украйна съвременни средства за водене на война. Освен всичко друго, Украйна трябва да получи артилерийски системи, способни да сдържат руското настъпление и да унищожат руските настъпателни позиции.

В крайна сметка Тръмп решава. Ако оставим настрана реториката за защитата на демокрацията, Европейският съюз няма нито решителността, нито интереса да подкрепя украинския суверенитет. И Путин възнамерява да превърне тази млада демокрация в празна черупка. Само САЩ могат да предотвратят този резултат. И те трябва да го направят", гласи материалът на The Washington Examiner.

Напрежение в Украйна - ключов човек от администрацията на Зеленски подава оставка

Украински медии съобщават, че Андрей Богдан, който оглавява администрацията на президента на Украйна Владимир Зеленски, подава оставка,...

А какво представляваше украинската афера - припомнете си в този материал!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Нови правила: Глобите за нарушения на пътя ще се плащат в целия ЕС

Гърция няма да достави на Украйна нито "Пейтриът", нито С-300

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа