Ще посмее ли Путин да взриви бъдещ завод "Байрактар" на зетя на Ердоган?

48517
Ще посмее ли Путин да взриви бъдещ завод "Байрактар" на зетя на Ердоган?
Снимка: Getty Images

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков коментира плановете на турската компания Baykar ("Байрактар") да уреди производството на ударни дронове Bayraktar TB2 в Украйна. Песков обеща, че обектът, с чието строителство ще се заеме съвместна турско-украинска компания, ще бъде разрушен веднага. 

"Фактът на създаването на такъв обект, най-вероятно, веднага ще попадне в темата за демилитаризацията. Но това само ще удължи страданието на украинците и няма да помогне да се избегнат целите на специалната военна операция", заяви Песков. 

Разследване: Няма как затворът в Еленовка да е ударен с HIMARS, руската версия е измислица

Невъзможно е ракетната система HIMARS, използвана от украинците, да е поразила затвора в Еленовка, където в нощта срещу 29 юли взрив уб...

В края на юли турският ТВ канал Haber 7 съобщи, че турският президент Реджеп Ердоган е предложил на руския си колега Владимир Путин сътрудничество за производство на дронове Bayraktar TB2 на компанията Baykar Makina. Компанията принадлежи на братята Байрактар, единият от които - Селджук, е съпруг на дъщерята на Ердоган и баща на внучката му. 

По време на срещата между турския и руския президент в Сочи на 19 юли не е било обсъждано закупуването на дронове от руска страна. 

На 8 юли посланикът на Украйна в Турция Василий Боднар съобщи, че Baykar Makina е създала украинско подразделение на завода, което се готви за започване на дейност. По думите на дипломата компанията е придобила участък от земя. Боднар допълни, че вече е разработен и проект на самото предприятие, което се планира да бъде реализирано докрай. Според посланика решението е било "почти лично задължение на собствениците на компанията." 

Чехия първа подкрепи спирането на шенгенски визи за руски граждани

Министърът на външните работи на Чехия Ян Липавски подкрепя, обсъжданото в ЕС предложение за забрана на издаване на шенгенски визи за р...

Турция и Украйна постигнаха споразумение за строителството на завода, след като Киев одобри законопроект за ратифициране на сътрудничество в областта на високите технологии, авиационната и космическите области, съобщи Коммерсантъ.

На 18 юли изпълнителният директор на Baykar Makina Халюк Байрактар заяви, че подкрепя Украйна и никога няма да позволи да се продават "Байрактар"-и на Русия. 

Турция се отнася внимателно към доставката на големи количества оръжие на Украйна, след като дронове турско производство "помогнаха на Киев да се защити от Русия", заяви през юни за The Wall Street Journal началникът на Управлението на отбранителната промишленост към администрацията на президента Исмаил Демир.

Доставките на "Байрактар" в Украйна се възприемат болезнено от руското общество, заяви на 4 април посланикът на РФ в Турция Алексей Ерхов в интервю за в. Aydınlık.

Bayraktar TB2 са използвани във военните действия в Ирак, Сирия и Либия, а така също и от Азербайджан срещу Армения по време на войната в Нагорни Карабах през есента на 2020 г. От есента на 2021 година основен купувач на дроновете е Украйна. Украинските въоръжени сили ги използваха за първи път в края на октомври 2021 година. 

Поляци събраха 4,7 милиона евро, за да купят на Украйна турски дрон "Байрактар"

Поляци събраха 4,7 милиона евро, за да подарят на Украйна турски дрон "Байрактар", предаде Франс прес, като цитира инициатора на тази и...

Припомняме, че в края на юни компанията Baykar реши да даде безплатно три ударни дрона "Байрактар" (Bayraktar) за украинските въоръжени сили. Парите за закупуването на дроновете се събираха от благотворителен фонд на шоумена и доброволец Сергей Притула. "Компанията Baykar е осведомена, че сумата за кампанията "Народен Bayraktar" е събрана, но няма да приеме плащане. Ние молим събраните средства да се насочат за помощ към борбата на народа на Украйна. Трогнати сме от тази солидарност и решимост пред лицето на непреодолимото предизвикателство", се казва в съобщение на компанията.

По-рано, на 29 май гражданите на Литва събраха 5 млн. евро за закупуването на дронове "Байрактар" за украинските военни. Събирането на сумата отне едва 3 дни, вместо планираните 3 седмици. Тогава турската компания отново реши да предаде на Литва дроновете безплатно.

Едно от най-големите предимства на "Байрактар" е високата безаварийност. Размахът на крилете е 12 м, максималната дължина - 6,5 м, а височината - 2,2 м. Полезният товар може да бъде до 150 кг, а запасът на гориво - 300 л бензин. Ударният вариант има четири точки за управляеми авиобомби с лазерна система за насочване. Бордът е оборудван с електрооптична, инфрачервена камера, лазерен далекомер и целеуказател. Дронът може да лети на височина от 5 500 м до 8 000 м.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Първата творба на Банкси за 2024 г. разбуни духовете в Лондон (ВИДЕО)

Крим, дроновете срещу руски рафинерии и руските доброволци: Грижите за Путин (ВИДЕО)

Аварийно кацане на самолет в Родос

Измислени гласове и мъртви души за Путин: Примери да искаш (ВИДЕО и СНИМКИ)

Варшава: Замразените активи трябва да се използват за отбрана на Украйна

Шарл Мишел: Ако Европа иска мир, трябва да се готви за война

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.03 - Защо германската ракета Taurus е най-желаното от Киев оръжие?

Полша и Германия ще създадат танкова коалиция за Украйна

Зеленски: Жизненоважно е бързото решение на Конгреса на САЩ за помощта за Украйна

Взривове в Белгород, гори завод за ракетни двигатели (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа