Ще се добере ли "Алтернатива за Германия" до властта?

2627
Ще се добере ли "Алтернатива за Германия" до властта?
Снимка: Getty Images/Guliver

"Алтернатива за Германия" (АзГ) със сигурност има какво да празнува на своя 10-годишен юбилей: от 2017 година насам партията е представена в Бундестага, а междувременно участва и в 15 от 16-те провинциални парламента. Допитванията ѝ отреждат 13 процента одобрение, като в някои от източногерманските провинции подкрепата за тях е далеч по-висока.

"АзГ се превърна в твърда величина в германската партийна система, в която преди това болезнено липсваше свободно консервативна сила", написа съпредседателката на партията Алис Вайдел в отговор на ДВ.

Партията е създадена официално на шести февруари 2013 година, а на 14 април провежда първия си конгрес. Тя обединява хора с десни възгледи, които намират десните отцепнически партии за твърде екстремни, но са обърнали гръб на християндемократите. Оттогава насам "Алтернатива за Германия" се превърна в "дясноекстремистка партия", която днес е с "екстремистки, антисемитски и расистки характер", казва в интервю за ДВ политоложката Урсула Мюнх.

Радикализацията започва през 2017 година

В началото АзГ е еврокритична партия, която е противник на политиката за спасяване на еврото, провеждана от Ангела Меркел. Oще тогава в партията има три течения: икономическо-либерално, националконсервативно и дяснопопулистко. Двама от тримата ѝ основатели отдавна са напуснали партията. Тези промени на върха се превърнаха в нещо обичайно - ръководителите на АзГ се сменят често. Това е една "преди всичко разединена партия, в която постоянно има битки между ръководството и членовете", посочва Урсула Мюнх.

Първоначално партията се явява на избори с пазарно-либерална икономическа програма. Радикализацията започва през 2015 година с пристигането в Германия на стотици хиляди бежанци, търсещи закрила от войната в Сирия.

Бежанската криза - "подарък" за "Алтернатива за Германия"

Съоснователят на "Алтернатива за Германия" Александър Гауланд нарича тези времена, в които тонът срещу управлението на Меркел се изостря все повече, "подарък" за партията. Тогавашната председателка Фрауке Петри призоваваше да се използват оръжия срещу мигрантите на границата. По-късно тя също напусна партията.

В началото на юни 2018 година Гуаланд дори омаловажави престъпленията на националсоциализма с изявлението: "Хитлер и нацистите са само една птича курешка в над 1000-годишната успешна германска история". Този вид изказвания привлекоха вниманието на германските служби за сигурност и през 2021 година Федералната служба за защита на конституцията класифицира партията като подозрителна за десен екстремизъм. Една от групите в партията, наречена "Крилото", е под постоянното наблюдение на разузнаването.

Във връзка с юбилея на партията институтът Infratest dimap проучи как германците гледат на АзГ. Три четвърти от анкетираните са на мнението, че партията не се дистанцира достатъчно от дясноекстремистките позиции.

Германците не вярват в "третия пол"

Да признаем различните сексуални/полови идентичности и да дадем равни права на хората, които са техни носители - това е дебат, който в ...

Партия на мъжете

АзГ има 80 000 членове. За сравнение в най-голямата партия в Германия - Социалдемократическата, членуват 380 000 души. Над 80 процента от членовете ѝ са мъже, а както показва представително проучване от лятото на 2020 година - 29 процента от избирателите на АзГ са с дясноекстремистки виждания. Освен това ксенофобията, антисемитизмът и поддръжката на авторитарните режими са много по-разпространени сред техните поддръжници в сравнение със симпатизантите на другите партии.

Ето един пример с Русия, която вече над година води война срещу Украйна. Съпредседателката на партията Алис Вайдел е против изправянето на Владимир Путин пред трибунал за военни престъпления, както и против санкциите спрямо Русия. Партията още от самото начало се обявява твърдо против доставките на оръжия за Украйна, защото те "разпалвали" войната.

Те искат от опозиционери да се превърнат в управляващи

"Алтернатива за Германия" се стреми към властта - но до момента не е участвала в правителство. Стремежът на партията е да излезе от ролята си на опозиция и макар това очевидно да изглежда невъзможно на национално ниво, в източногерманските провинции шансове има. В тях партията редовно получава 20 процента на гласовете, и то най-вече в селските райони. В Саксония и в Тюрингия дори е първа политическа сила спроед допитванията. А там, както и в Бранденбург, през следващата година има избори. Съпредседателката Вайдел казва пред ДВ: "Участието в управлението ще е нашата следваща последователна стъпка".

"Най-после": Германия ще легализира марихуаната

Германия направи решителна крачка към легализирането на канабиса, като скоро ще бъде приет и съответният закон. Днес германският минист...

По повод юбилея на десните популисти политоложката Урсула Мюнх изтъква следното: "Той показва стабилността на нашата демокрация и на нашата парламентарна система, които са точно обратното на това, в което ги упрекват АзГ и другите екстремисти, а именно - затворен елит." Съществуването на партията 10 години говори за обратното.

 

Още по темата: 70 % от германците смятат десният екстремизъм за заплаха

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Парчета навсякъде: Руско военно летище изглежда е сериозно ударено с дронове (ВИДЕО)

Русия стреля с "Кинжал" и пак удари украински ТЕЦ-ове

Какво следва: Крал Чарлз III с ограничени публични изяви по време на лечението си

Невиждана украинска атака с дронове срещу Русия (ВИДЕО)

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа