Ще станем ли свидетели на швейцарски Brexit през май?

5753
Ще станем ли свидетели на швейцарски Brexit през май?
Снимка: iStock

Ще станем ли свидетели на швейцарски Brexit през май? Ще прекрати ли споразумението си с ЕС за свободно движение на хора страната? Това трябва да реши на референдум швейцарското общество. Той е подкрепян от крайнодясната Швейцарска народна партия (SVP). Т. нар. "инициатива на ограничаване" ще бъде част от втория кръг референдуми в страната, който ще се проведе на 17 май.

Ако партията спечели вота за т.нар. швейцарски Brexit, страната ще изгуби привилегирования си достъп до единния пазар на ЕС, който е жизненоважен за икономиката ѝ. Инициативата призовава страната да измени Конституцията си, за да се гарантира, че може автоматично да прилага имиграционната политика.

Хомофобията в Швейцария вече е престъпление

Хомофобията в Швейцария вече се смята за престъпление. Това стана възможно, след като гражданите на страната гласуваха на референдум за...

Ако инициативата бъде прокарана, швейцарските власти ще имат една година да договорят прекратяване на споразумението си с Брюксел от 1999 г. за свободното движение на хора между Швейцария и Общността.

SVP, най-голямата партия в Швейцария, се бори срещу миграцията и влиянието на ЕС в Швейцария, а правителството е проевропейски настроено и е против това предложение, като активно информира обществото за минусите от подобно решение, съобщава БНР.

За друг проблем, пред който може да се окаже Швейцария, алармира правосъдният министър Карин Келер-Зутер: а именно, страната може да се окаже извън Шенген и от Дъблинското споразумение за мигрантите. Швейцария не е член на ЕС и разрив в двустранните отношения с Евросъюза би я поставил в много по-тежко положение от Великобритания, тъй като ЕС няма задължението да преговаря, допълни Келер-Зутер.

"На практика ще трябва да се молим на нашия най-голям търговски партньор", каза още тя. ЕС внася 52% от швейцарския износ на стоки и генерира 70 на сто от вноса в страната през 2018 г.

Швейцария вече не е в сивия списък на ЕС

ЕС премахна Швейцария и четири други страни от сивия списък на данъчните убежища, предава БГНЕС. "Албания, Коста Рика, Мавриций, Сърби...

Евроскептичната Народна партия е най-голямата в парламента и разполага с две места в кабинета. Тя отдавна се бори да поеме контрол върху имиграцията. Проучване отпреди месец показа, че 58% от гражданите са против "швейцарски Brexit", а 35 на сто одобряват идеята.

Предстоящото гласуване през май е част от швейцарската система на пряка демокрация, при която швейцарците гласуват по национални, регионални и местни въпроси на всеки няколко месеца.

100 000 подписа са необходими за организиране на референдум за промяна на конституцията, а 50 000 подписа са достатъчни за референдум за промяна на закон, гласуван от парламента.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Мъж заплашва да се самовзриви в иранското консулство в Париж: Районът е отцепен (ВИДЕО)

"Брекзит" за младите да отпадне: Идея на Европейската комисия

1000 дронове годишно: Германски производител открива още един завод в Украйна

Украинското разузнаване: Русия не е в състояние да произвежда нови Ту-22М3

Колкото и да се смеете, руският танк-костенурка се доказа добре на фронта: BILD (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС призова Грузия да не приема закона за чуждестранните агенти

"Решава се съдбата на войната": Туск призова полските фермери да спрат украинската блокада

Великобритания отпуска 186 млн.долара за енергийната мрежа на Украйна

Украйна е разработила дрон, способен да удари чак в Сибир: The Economist

Двама задържани в Полша за пребит с чук съюзник на Навални

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа