Ще стартира ли ЕС процедура за присъединяване на Молдова и Украйна?

1753
Ще стартира ли ЕС процедура за присъединяване на Молдова и Украйна?
Снимка: Pixabay

Очаква се ЕС да даде старт на процеса на присъединяване на Украйна и Молдова към ЕС с доклад, в който се препоръчва да се проведат официални преговори за присъединяване.

Заместник министър-председателят на Молдова Николае Попеску заяви, че подобна стъпка би била важен етап за страната му. "Това ще бъде наистина историческо постижение и наистина исторически шанс да се уверим, че Молдова ще затвърди мястото си в ЕС", каза той.

Докладът от 1200 страници ще бъде публикуван след обяд на 8 ноември, а препоръките в него ще бъдат представени на срещата на върха през декември за окончателно одобрение.

Още: Украйна очаква положителна оценка за перспективите си за членство в Евросъюза

Докладът ще бъде първата официална равносметка на напредъка на Украйна и Молдова в привеждането им в съответствие с ЕС в областта на съдебното управление, корупцията, икономиката, независимостта на медиите и правата на малцинствените общности.

Ще бъде представена и актуална информация за седем други държави, които чакат да се присъединят към ЕС, включително балканските държави и Турция, въпреки че нейният път към присъединяване се забави преди няколко години. Появиха се съобщения, че след доклада Европейската комисия ще препоръча на Грузия за първи път да получи официален статут на кандидат за членство. 

Всички погледи обаче ще бъдат насочени към Украйна и Молдова, които получиха статут на кандидати през юни 2022 г. В междинния доклад двете държави получиха висока оценка за напредъка в работата с Европейската комисия, като се стигна до заключението, че Украйна е завършила две от седемте реформи, а по пет е постигнат добър или известен напредък, предава БГНЕС.

Още: Зеленски е изправен пред тежка битка. С популистите в Европа

На Молдова беше казано, че трябва да извърши реформи в девет области, включително борба с корупцията и управление на съдебната система. През юни тя е приключила три от тях, като в три от тях има добър напредък, а в останалите - известен.

Молдова, страна с население от около 2,5 млн. души, разположена между Румъния и Украйна, обикновено не привлича вниманието на международната общност, но нейната продължаваща уязвимост от руска намеса я постави твърдо в полезрението на ЕС за разширяване.

Подобно на Украйна, Молдова вярва, че бъдещата ѝ сигурност е свързана с ЕС, като президентът на страната, Мая Санду, твърди, че групата "Вагнер" е планирала преврат в страната. Попеску заяви, че е убеден в добрия резултат от доклада на Европейската комисия в сряда, тъй като страната се присъединява към ЕС от 15 години.

Още: ЕС аут, влиза Че Гевара: Близък до словашкия премиер Роберт Фицо реорганизира офиса си (ВИДЕО)

Според документа за обсъждане на напредъка на Молдова, тя е ускорила привеждането си в съответствие с изискванията на ЕС между юни и септември, като е създала 35 работни групи в подготовка за преговорите за присъединяване. Освен това тя е обучила около 300 държавни служители по въпросите на ЕС и институциите на ЕС и е стартирала програма за скрининг, за да определи законодателната програма на ЕС за преговорите за присъединяване.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа