X
 
 

Швеция се страхува от ядрена атака

555 1
Швеция се страхува от ядрена атака
Снимка: Getty Images/Guliver
Светът става все по-опасен, а ядрената заплаха е реална. Това предупреди министърът на отбраната на Швеция Петер Хултквист в интервю за местния национален ежедневник Aftonbladet, цитиран от "Фокус".

"Реториката стана по-остра и ученията за ядрено оръжие се провеждат сравнително близо до Швеция", подчертава Хултквист, като изброи няколко източника на напрежение в света, които правят ядрената заплаха много реална. Това са Корейският полуостров, Индия и Пакистан, както и  Иран, който обяви преустановяване на ангажиментите си по Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) по ядрената програма на Техеран.

Швеция спира още един ядрен реактор

Днес Швеция спря един от четирите ядрени реактора в най-голямата си електроцентрала след повече от 40 години експлоатация заради твърде...

Министърът на отбраната също така посочи, че Русия провежда учения с ядрено оръжие само на няколко десетки километра от границата на Норвегия. Подобни маневри бяха проведени и миналата година, отбелязват от редакцията. Друго руско учение – "Гръм 2019" се състоя през октомври миналата година, като за провеждането му също бяха използвани ядрени оръжия.

"Всичко това се случва много близо до нас. Провеждат се учения с ядрено оръжие, които се разглеждат като възможно средство за разрешаване на кризисни ситуации. Но използването на ядрено оръжие може да има тежки последици. Ето защо искам да подчертая необходимостта да се спре ядрената реторика", подчерта Хултквист.

Наскоро френският външен министър изрази мнение, че Иран след няколко години ще разполага с ядрени оръжия. В тази връзка военният министър на Стокхолм сподели загрижеността относно възможните последици.

Припомня се, че следващата година ще се проведе Конференция за Договора за неразпространение на ядрените оръжия. Хултквист се надява, че тя ще даде конкретни резултати. "Трябва да проведем международна среща по разоръжаването и контрола върху оръжията. Трябва да принудим държавите да смекчат ядрената реторика и да намалят арсеналите си", категоричен бе министърът.

Швеция прекратява разследването срещу Джулиан Асандж

Швеция прекратява разследването срещу Джулиан Асандж за сексуално посегателство, съобщи организацията „Уикилийкс“, цитирана...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Октомври 1 Октомври преди 1 седмица Профил на трол?
    Единствената държава използвала ядрено оръжие в реални бойни действия е Сащ. А , пък Сащ се води за стожер на дЪмократичният Свят от която с гордост се числи Швеция.
Последно в Актуално