Швеция ограничава социалните помощи за неевропейски имигранти

7548
Швеция ограничава социалните помощи за неевропейски имигранти
Снимка: iStock/Guliver

Дясното правителство на Швеция заяви, че ще затрудни получаването на социални помощи от неевропейски имигранти, като иска да разубеди мигрантите да пристигат и да интегрира по-добре тези, които пристигат.

Правителството на малцинството на министър-председателя Улф Кристерсон дойде на власт преди една година, като за първи път получи подкрепата на крайнодясната партия "Шведски демократи". То обеща да се бори с имиграцията и престъпността.

От 90-те години на миналия век насам Швеция е приела голям брой имигранти, предимно от разкъсвани от конфликти места като бивша Югославия, Сирия, Афганистан, Сомалия, Иран и Ирак. Тя обаче се бори за тяхната интеграция.

Още: Атентаторът от Брюксел влязъл с лодка в Европа през 2011 г., Швеция го изгонила

"От 2012 г. насам в Швеция са имигрирали повече от 770 000 души от страни извън Европейския съюз и Европейското икономическо пространство", пишат лидерите на тройната коалиция и на крайнодясната ШД в становище във вестник "Dagens Nyheter", предава БГНЕС. "Заедно с интеграционната политика, която не поставя почти никакви изисквания към имигрантите и не стимулира интегрирането им в обществото, обширната имиграция създаде разделена Швеция", твърдят те. 

В статията се посочват "сегрегация, социално изключване, безработица, слаби резултати в училище и липса на общи шведски ценности". Те твърдят, че скандинавската страна с население от 10,3 млн. души, известна с щедрата си социална държава от люлката до гроба, има "значителни проблеми" с родените в чужбина хора, които са безработни и живеят на помощи.

Още: Швеция: Никога не сме се сблъсквали с по-голяма заплаха за сигурността си

Материалът не илюстрира твърденията си с официални данни, нито предоставя информация за броя на шведските граждани, които живеят на помощи. Правителството планира да въведе реформи, които ще изискват от неевропейските имигранти да научат шведски език и да си намерят работа на пазара на висококвалифицирани работни места в страната.

Имигрантите от страните от ЕС и ЕИП са обхванати от общоевропейските правила за свободно движение. Новите мерки са насочени към имигрантите от други части на света. Правителството също така планира да въведе таван на помощите за имигрантите от неевропейски страни, така че те да не могат да получават множество помощи - например за деца, жилище, безработица, болнични и родителски отпуск. И накрая, правителството заяви, че имигрантите ще трябва да изчакат един все още неопределен период, преди да получат право на помощи.

Още: Швеция: Все повече деца предлагат услугите си като наемни убийци

Групите на бежанците и политическата опозиция все още не са реагирали на становището. Но InfoMigrants, партньорство между три големи европейски медийни организации, заяви през февруари: "Втвърдяването на позицията на Швеция по отношение на мигрантите е резултат от влиянието на ШД върху политиката на правителството".

В правителственото становище от петък се казва, че молбите за убежище в Швеция са намалели с 26% в сравнение с предишната година, в сравнение с 30% увеличение в останалата част на Европа.

Много неевропейски имигранти в крайна сметка живеят в необлагодетелствани квартали извън големите градове, където безработицата и престъпността са високи и където шведският език се говори слабо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

В Холандия най-сетне се разбраха за правителство

6 приказки, които Путин разказва на руснаците - едно пропагандно сладкодумие

НАТО предупреждава Грузия за стъпка в грешна посока (ВИДЕО)

Появи се ВИДЕО от разпита на атентатора на Фицо: Ето какво каза той

Последни новини за състоянието на Фицо

Битката за Харков: Защо градът е изключително важен за Украйна във войната

Оперираха Фицо, лекарите се борят с тежък кръвоизлив

Глас от Словакия: Има и други заплашвани политици

Орбан и Вучич готови да посетят Фицо в болницата. Какво се знае за стрелеца? (СНИМКИ)

"Драконовите зъби" са поставени, задачите са изпълнени на 100%: Губернаторът на Харков отговори за укрепленията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа