Швейцарски съд: Русия трябва да плати $2,6 млрд. на "ЮКОС" на Михаил Ходорковски

2281
Швейцарски съд: Русия трябва да плати $2,6 млрд. на "ЮКОС" на Михаил Ходорковски
Снимка: Getty

Съдебната сага около разформироването на руската петролна компания „ЮКОС“ на опозиционера Михаил Ходорковски доведе до решение на най-висшия съд в Швейцария, че Русия трябва да плати на фирмата над 2,6 млрд. долара. Това се случи, след като обжалването на Москва срещу решението на международния Постоянен арбитражен съд бе отхвърлено, пише swissinfo.ch.

Русия оспорваше компетентността на арбитражния съд в Женева да разгледа делото, заведено от финансовото звено на "ЮКОС" - независима руска петролна компания, която беше раздробена и погълната от държавната "Роснефт". "ЮКОС" преустанови дейността си през ноември 2007 г.

Делото, заведено от инвеститорите в "ЮКОС" - и по-точно от люксембургския филиал "ЮКОС Кепитъл", обикаляше дълго по нидерландските съдилища, като миналата година Върховният съд отмени заповедта Русия да плати 50 млрд. долара и върна делото на по-долните инстанции.

Михаил Ходорковски: Настъпи критичният момент за Украйна

При обявяването на анексирането на Луганск, Донецк и части от Запорожка и Херсонска област в Украйна руският президент Владимир Путин п...

През лятото на 2014 г. арбитражният съд в Хага единодушно удовлетвори иска на бившите акционери на "ЮКОС" и осъди Руската федерация да им възстанови около 50 млрд. долара. Русия обаче оспори това решение, а две години по-късно окръжният съд в Хага го обяви за невалидно. През февруари 2020 г. Апелативният съд в Хага все пак разпореди на Руската федерация да плати тази сума.

През пролетта на 2020 г. Министерството на правосъдието в Москва съобщи, че Русия е подала касационна жалба във Върховния съд на Нидерландия, в която иска да се признае решението на съда в Хага за невалидно.

Федералният съд в Швейцария постанови настоящата присъда още през август, но тя можеше да бъде обжалвана. Съдът отхвърли аргументите на Русия, които се основаваха на факта, че руският парламент в крайна сметка е отхвърлил Договора за енергийна харта, който урежда трансграничната търговия с енергия и инвестициите в нея.

Съдът смята, че временното присъединяване на Русия към Енергийната харта преди 28 години, без да е започнал процесът на придаване на правна сила на договора, не освобождава Руската федерация от задълженията, произтичащи от документа.

Един от най-големите противници на Путин в Русия му се подигра за газа за България

Руският олигарх Михаил Ходорковски, който лежа години наред в наказателна колония и който основа една от най-големите петролни компании...

Някога Михаил Ходорковски беше най-богатият човек в Русия, но прекара 10 години в затвора заради фалшиви, според него, обвинения от страна на Кремъл. В началото на новия век компанията му „ЮКОС“, базирана в Москва, произвежда 17% от руския петрол. Собственикът ѝ е със значително влияние в Кремъл, а личното му богатство е 3,7 милиарда долара.

Един от служителите му в миналото е министър на енергетиката, друг – тогавашен зам.-началник на кабинета на Владимир Путин. През 2003 г. богатството на Ходорковски се удвоява, но през октомври е вкаран в затвора по обвинения за измама и укриване на данъци, които той отрича. Подозренията, че именно Путин стои зад задържането му, замразяването на активите му и последвалото раздробяване на компанията му, са огромни.

Ходорковски в момента е един от най-големите критици на руския президент и на агресивната му война в Украйна.

ОЩЕ: Кой ще наследи Путин при убийство, гражданска революция или военен преврат?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Путин обгрижва касапите от войната: Безплатно висше образование за върналите се от фронта

Дронове с автомати и ракети: Ново оръжие от САЩ за Украйна (ВИДЕО)

Руската църква ще изпраща 1300 свещеници на фронта: За упокой или за подкрепа на руската армия? (СНИМКИ)

Шолц с груба шега на гърба на украинците защо не е готов да им даде ракети "Таурус" (ВИДЕО)

Пожар в немска фирма, произвеждаща оръжия за Украйна (ВИДЕО)

Естония ускорява развитието на отбранителната си индустрия

Италия предоставя на Украйна още една система за противовъздушна отбрана SAMP-T

Русия може да превземе балтийските страни за 7 дни, реакцията на НАТО ще се забави

Камерън разреши на Киев да обстрелва Русия с британски оръжия (ВИДЕО)

Шарл Мишел: Свободната преса е гарант за демокрацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа