Макрон иска с помощта на Китай Украйна да започне мирни преговори това лято

1721
Макрон иска с помощта на Китай Украйна да започне мирни преговори това лято
Снимка: Getty Images

Френският президент Еманюел Макрон не спира с опитите си да включи Китай като посредник в преговорите за уреждане на войната в Украйна. Страните от Г-7, чиито външни министри приключиха срещата си в Япония във вторник, са готови да работят с Пекин по украинския въпрос, но твърдо очертаха границите на възможния компромис: това са въпросите за запазването на териториалната цялост на Украйна и доставката на китайски оръжия за Русия.

Макрон е възложил на съветника си по външната политика Еманюел Боне да се договори с първия китайски дипломат Ван И за създаването на формат за провеждането на бъдещи преговори между Русия и Украйна, съобщи Bloomberg, позовавайки се на източници. Според тях стратегията на Париж предвижда започването на такива преговори това лято, но те ще зависят от редица условия, едно от които е доколко успешно ще бъде пролетното контранастъпление на украинските сили, което да позволи на Киев да участва в преговорите от позицията на силата.

Първите дипломати на Румъния и Франция обсъдиха резултатите от посещението на Еманюел Макрон в Китай

Министърът на външните работи на Румъния Богдан Ауреску се срещна днес в официалния салон на букурещкото летище „Хенри Коанда&ldq...

Планът на Макрон също така включва предоставяне на Украйна на дългосрочни гаранции за сигурност, които да възпрат Русия от по-нататъшни актове на агресия, казват източниците на Bloomberg.

ОЩЕ: Макрон: Китай трябва да играе "важна роля" по пътя към мира в Украйна

Говорител на Елисейския дворец е потвърдил пред Bloomberg, че Боне ще разговаря с Ван И, но е отказал повече подробности, добавяйки, че Париж ще информира съюзниците си за всички инициативи. Макрон не успя да постигне значителен напредък по украинския въпрос по време на неотдавнашната си визита в Пекин. Си Дзинпин все още не се е съгласил да проведе и телефонен разговор с украинския президент Володимир Зеленски.

Междувременно френският външен министър Катрин Колона участва в срещата на Г-7, която доведе до обща позиция за развитието на отношенията с Китай. 

Макрон в Гуанджоу в последния ден от визитата си в Китай

Президентът на Франция Еманюел Макрон ще се срещне със студенти в университета "Сун Ятсен" в южния град Гуанджоу в последния ден от пос...

На срещите си дипломатите формулираха подход на сътрудничество с Пекин, когато е възможно, като същевременно да бъде намалена икономическата зависимост на Запада от Китай. В позицията се казва и че се считат за неприемливи доставките на оръжия от Китай за Русия (както и военната ескалация около Тайван), посочва източник, запознат с преговорите, пред Bloomberg. Министрите са подкрепили и „формулата за мир“ на Зеленски, която предвижда пълно изтегляне на руските войски от украинската територия. Припомняме, че в китайския мирен план не се казва нищо за деокупация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 09.05 - НАТО подготвя декларация за неизпращане на войски в Украйна?

Унгария непреклонна: Няма да подкрепим безумния план за дългосрочна подкрепа на Украйна

Шведски съд призна Грета Тунберг за виновна за неподчинение

Полша се оплака от руски кибератаки

Си Дзинпин пристигна в Унгария, среща се с Орбан

150 000 посрещнаха олимпийския огън в Марсилия

Три големи пожара в Русия, включително в пристанище (ВИДЕО)

Армения обърна гръб на Путин, спира вноските си в ОДКС

Руски "военен герой" изнасилил 15-годишно момче, не му се търси отговорност

Евросъюзът реши какво да прави с приходите от замразените руски активи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа