Скопие: Германия може да помогне в решаването на отворените въпроси на Македония

1943
Скопие: Германия може да помогне в решаването на отворените въпроси на Македония
Снимка: iStock/Guliver

Германия може да помогне в решаването на отворените въпроси на Македония и затова цел на Скопие е Берлин да бъде неин стратегически партньор. Това заяви македонският вицепремиер по евроинтеграцията Буяр Османи по време на днешната си среща с държавния министър по европейските въпроси към външното министерство на Германия Михаел Рот.

В съобщение от македонското правителство се посочва, че Османи е изразил благодарност на Берлин за продължаващата подкрепа за европейската интеграция на Западните Балкани.

Гърция разкритикува Македония за проявен иредентизъм

Министерството на външните работи на Гърция излезе със съобщение, в което критикува правителството на Македония, че е нарушило споразум...

Османи също така е представил на срещата и новата политическа обстановка в Македония по отношение на изпълнението на зададените реформи и останалите пречки пред продължаването на евроатлантическата и европейска интеграция на страната.

В съобщението се посочва също, че Османи е представил пред Рот и затварянето на два от трите ключови политически въпроса, които са пречка пред македонската интеграция – подписването на договора за добросъседство с България, за който има политическа воля да бъде ратифициран в парламента и приемането на нов проектозакон за използване на езиците от правителството.

„Отстранявайки и останалите пречки по пътя на нашата европейска и евроатлантическа интеграция, Македония остава изправена пред спора за името на нашата страна с Гърция, за чието решаване, като правителство, но и като държава, ни е необходима помощ. Затова искаме открито да поискаме включването на Германия в решаването на този спор като една от най-влиятелните страни членки на ЕС и НАТО“, посочи Османи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа