След Brexit: Лондон планира да играе по-голяма роля в Азия

1629
След Brexit: Лондон планира да играе по-голяма роля в Азия
Снимка: Getty Images/Guliver

Великобритания планира да има по-голяма роля в Азия след излизането си от Европейския съюз, включително и като изпрати самолетоносачи в региона. Това заяви британският външен министър Борис Джонсън в интервю за австралийски вестник.

Дипломатът, който беше един от хората, които подкрепиха кампанията за Brexit, заяви, че това е дало на страната му възможност да преосмисли международната си роля докато продължава да поддържа близки отношения със своите европейски партньори.

След Brexit Лондон спира свободното движение на работна сила

Свободното движение на работна сила между страните от ЕС и Великобритания ще бъде спряно, когато тя напусне ЕС, обяви британският минис...

„Вече ще сме по-отдадени на азиатско-тихоокеанския регион и по-отдадени на Австралия“, каза той. „Хората искат ангажимент от държава, която се придържа към основата на правила международна система, която е готова да изпрати армията си в региона, каквито сме ние“, допълни още министърът.

След годишната среща на британските и австралийски министри на отбраната и външните работи Джонсън допълни, че един от начините, по които неговата държава ще засили присъствието си в региона, е чрез подкрепа на свободата на корабоплаването. „Едно от първите неща, които ще направим с двата нови огромни самолетоносача, които току-що построихме, е да ги изпратим на операция по свобода на корабоплаването в този регион“, каза Джонсън, предаде БГНЕС.

Изказването на Джонсън идва, след като британският военен министър Майкъл Фалън обеща да построи следващата флотилия от военни кораби на Австралия, като Испания и Италия също се състезават за изгодната сделка за строежа на деветте военни кораба.

По-рано тази година Австралия представи в подробности новата си мащабна стратегия за строеж на кораби на стойност 89 млрд. австралийски долара (70,4 млрд. американски долара), което е и най-голямата военноморска инвестиция на страната в мирно време.

Малинов: Правата на българите ще бъдат защитени при преговорите за Brexit

Правата на българите при преговорите за брекзит ще бъдат защитени наравно с всички други граждани на Съюза. Това заяви евродепутатът Св...

Действията на страната идват като отговор на китайските действия за затвърждаване на статута си на регионална сила чрез военно подсилване в Южнокитайско море.

„Това, от което хората се нуждаят, е сигурност и стабилност. Ние вярваме, че правната сигурност в Южнокитайско море е от огромно значение“, добави той в своето интервю. „Не искаме да виждаме военизирането на този регион. Вярваме, че за да се развива световната търговия, трябва да има справедливост за това как ще бъдат използвани морските маршрути“, каза министърът.

Сред другите теми, обсъждани по време на срещата между министрите на двете държави е била и тази за засиленото икономическо сътрудничество след Брекзит. Джонсън наблегна на това, че по-големия военен ангажимент на Великобритания в региона върви ръка за ръка с икономически договор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Десетки арестувани по целия свят: Полицията разби голям сайт за онлайн измами

Готвели военен саботаж от името на Русия: Германия арестува двама мъже

Щетите по руската военна база в Джанкой: Украинското разузнаване с данни (ВИДЕО)

Буданов: Това е планът ни оттук нататък

Ракети и дронове засипаха Русия, взривове в Украйна след руска атака

Русия е много опасна, но помощта за Украйна остава предимно на думи (ВИДЕО)

Беларус също реши да тръгне по пътя на войната: Излиза от ключов договор

Популярна обида срещу Путин ехти в Грузия заради закон по руски модел (ВИДЕО)

Без мнозинство: Консерваторите в Хърватия спечелиха изборите

"Луфтханза" все още няма да лети до Иран и Ливан

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com