След Нидерландия - и Швеция вероятно ще ни каже "не" за Шенген

10143
След Нидерландия - и Швеция вероятно ще ни каже "не" за Шенген
Снимка: Getty

След като Нидерландия прие резолюция, блокираща влизането на България и Румъния в Шенген, изглежда, че Швеция също ще последва примера на Амстердам. Това сочат изявленията на две от партиите в парламента в Стокхолм – Социалдемократите и Шведски демократи. Първите са твърда опозиция на Умерената партия на премиера Улф Кристерсон, а вторите заявиха, че ще подкрепят тройната коалиция в парламента заради участието на Либералите в мнозинството.

Вчера шведската обществена телевизия SVT цитира думите на говорителя по правните въпроси на Социалдемократическата партия – Ардалан Шекараби, който твърди, че формацията е против правителственото предложение за приемане на България, Румъния и Хърватия в Шенген. Той цитира като причина „националните интереси“ на Швеция.

Радев прати писма до евролидерите: Приемете България и Румъния в Шенген

Президентът Румен Радев изпрати днес писма до лидерите на държавите членки на ЕС, в които откроява приноса на България в опазването на ...

Авторитетната медия в скандинавската страна Dagens Nyheter също предвижда това развитие.

Припомняме, че вратата пред България за Шенген щеше да е отворена, ако в края на октомври парламентът на Нидерландия не бе приел резолюцията. В нея се казваше, че Амстердам не трябва да гласува София и Букурещ да бъдат допуснати като членки. Това се случи въреки оценката на Европейската комисия, направена от 30 експерти, която според вътрешния министър Иван Демерджиев е „отлична“ за страната ни. Според президента Румен Радев българската държава е „заложник на вътрешната политика в Нидерландия“. Европейският парламент иска да види България, Румъния и Хърватия в Шенген през 2023 г.

Сега обаче случващото се в Швеция създава допълнителни трудности пред страната ни. На заседанието на парламентарната комисията по правосъдие миналия четвъртък правителството в Стокхолм представи предложение Швеция да подкрепи разширеното сътрудничество в рамките на Шенген. Според предложението страната трябва да каже "да" на включването на Румъния, България и Хърватия.

Въпросът за разширяването е актуален от дълго време, като правителството, ръководено от Социалдемократите преди това, е отказало приемането на Румъния и България и тази тяхна позиция остава, пише Dagens Nyheter.

„Ние сме на мнение, че когато става въпрос за разширяване на Шенген, трябва да изхождаме от нуждите си да контролираме влизането и излизането (в Европа) и да гарантираме, че разполагаме с всички необходими инструменти в борбата с престъпността“, каза Ардалан Шекараби от Социалдемократите, говорителят по правната им политика.

Хърватия заговори за влизане в Шенген с Румъния на 1 януари, но пропусна България

Председателят на хърватския парламент Гордан Яндрокович заяви пред Камарата на депутатите на румънския парламент, че се надява двете ст...

Той добави, че е изненадан как кабинетът (Умерената партия, Християндемократите и Либералите) е представил предложението, без да се обсъди това нито с неговата формация, нито с Шведски демократи. Говорителят добави още, че Швеция има проблеми с мигрантите от България и Румъния, които се „експлоатират“ в скандинавската страна. „Това не е маловажен въпрос. На практика, може да означава, че контролът при влизането и излизането е премахнат“, каза Шекараби. „В интерес на Швеция е да направи това (б.а. – да блокира България и Румъния) – заради вътрешната сигурност“.

Но дори партньорската партия на правителството, Шведските демократи, се противопоставя на предложението на кабинета. Принципната позиция на формацията е, че в Европа трябва да се засили правото на отделните държави на граничен контрол.

"Що се отнася до България и Румъния, Швеция в момента изпитва широки проблеми с граждани от тези страни, които злоупотребяват със съществуващата директива за мобилност, което поставя под въпрос обществения ред в Швеция", пише членът на комисията по правосъдие от Шведските демократи Адам Мартинен до Dagens Nyheter.

Партията обосновава позицията си и с това, че има критики към България, Румъния и Хърватия, че "корупцията в тях е широко разпространена и че не работят срещу организираната престъпност“, както и че „външната граница на Шенген може да бъде преместена на границата с Украйна".

Споразумението за сътрудничество на Шведските демократи с правителството не обхваща външните работи. Това означава, че партията може да прокара собствена линия по тези въпроси и по този начин да спре предложението на кабинета. Министърът на правосъдието Гунар Стрьомер е отказал коментар по темата.

Румъния се разбърза с присъединяването към Шенген

Румъния подготвя законопроект относно техническия й прогрес по отношение на присъединяването й към Шенген. Това заяви премиерът Николае...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Путин даде гражданство на молдовски олигарх, създал проруска партия

Нова Каледония въстана срещу Франция: Париж прати военни и обяви извънредно положение (ВИДЕО)

Зеленски с остро изявление: Посочи виновните за тежката ситуация в Харковска област

Украинските спецчасти показаха зрелищно ВИДЕО как пленяват руснаци в Харковска област

Близък до Путин източник "намери виновник" за съсипаното с ATACMS летище "Белбек"

ГУР: Украински дронове са ударили важно руско отбранително предприятие (ВИДЕО)

Насред руското настъпление: Зеленски пристигна в Харков

Европейски министри излязоха по улиците на Тбилиси и подкрепиха грузинците (СНИМКИ)

Проучване: Младите французойки все по-често посягат на живота си

В Украйна е по-страшно отколкото в Газа: Сапьор от ЦАХАЛ сравни украинската и израелската армии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа