Словашкият премиер може да е свързан с измама за 500 млн. евро

2380
Словашкият премиер може да е свързан с измама за 500 млн. евро
Снимка: Getty Images/Guliver

Сериозен скандал избухна след журналистическо разследване на České centrum pro investigativní žurnalistiku (CCIZ). В него се разкрива косвена връзка на сегашния премиер на Словакия Робърт Фицо с компания, използвана за пране на пари в Чехия и фалит за 500 млн. евро на чешката компания Metropolitni Sporitelni. Metropolitni Sporitelni е една от най-големите чешки кредитни компании, с над 14 000 клиента.

Всичко започва, след като журналист под прикритие успява да представи доказателства, заради които Юрай Ярибка влиза в затвора в Хонконг за четири години – заради пране на пари. Ярибка е словак, но всъщност е по-дребна риба в цялата схема. Случаят е уникален, защото Ярибка е първото физическо лице, което е съдено за пране на пари в Хонконг.

Социалдемократите печелят абсолютно мнозинство в Словакия

Социалдемократическата партия Смер-СД на бившия премиер на Словакия Роберт Фицо си осигури абсолютно мнозинство в парламента на странат...

Каква е историята – журналистът Антонио Папалео отива в Хонконг, където открива банкови сметки на две компании – Vindex и East Ray. Точно тези сметки се използват за „тъмни” финансови транзакции, като за целта се регистрират компании-клонинги с подобни имена. А „защитата” срещу пране на пари е простичка – само подписваш декларация, че не переш пари! Показанията на Папалео сочат, че не е имало никакъв проблем да си отвори банкови сметки в Standard Chartered и Bank of China, въпреки че дори не е представил доказателства за действащ бизнес. Той в крайна сметка не е открил сметките, защото е осъзнавал, че така ще се набърка необратимо в престъплението.

Оказва се, че именно чрез Vindex е ставало точенето на милиони евро от Metropolitni Sporitelni. Схемата се е изпълнявала в няколко стъпки. 1. Компании-клонинги като Vindex получават кредити от Metropolitni Sporitelni. 2. Офшорни компании в Хонконг вземат останалите пари от такива като Vindex със серия от фалшиви договори за прехвърляне. 3. Парите се прехвърлят на определена сметка в държава „данъчен рай”. 4. Кредитът в крайна сметка не се връща, а парите отдавна са в офшорна компания с неясен собственик. 5. Кредитът се обявява за токсичен и се отписва от резервите на Metropolitni Sporitelni. 6. В крайна сметка токсичните кредити стават толкова много, че Metropolitni Sporitelni не може да ги покрие и фалира.

Заради тази схема са заведени куп дела срещу членове на висшето ръководство на Metropolitni Sporitelni. А за капак се оказва, че Vindex има клон в Словакия, като акционер в този клон е Томаш Комада. Комада е бивш бизнес партньор на сегашния словашки премиер Роберт Фицо. Засега обаче словашките правосъдни власти не приемат доказателствата, събрани в журналистическото разследване, за разлика от колегите им в Хонконг и Чехия. Съответно няма и официално разследване дали Фицо е замесен по някакъв начин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа