Спадът в раждаемостта заплашва бъдещето на Великобритания

2580
Спадът в раждаемостта заплашва бъдещето на Великобритания
Снимка: iStock/Guliver

Раждаемостта във Великобритания пада бързо и причината за това явление е не само пандемията от коронавирус, пише колумнистът на The Guardian Поли Тойнби, предава агенция Фокус.

И без това бързо намаляващият процент е паднал още повече по време на кризата с COVID-19, тъй като „хората спират да имат деца в трудни времена“ - и може да не се върнат към предишните си ценности.

Центърът за демографски промени прогнозира спад на плодовитостта през следващите три години, което ще доведе до значително годишно намаляване на броя на новородените в сравнение с периода преди пандемията. За се поддържа популацията на стабилно ниво, е необходимо една жена да ражда поне две деца, или по-точно – 2,1. Миналата година в Англия и Уелс тази цифра вече е спаднала до 1,6, а до 2023 г. според прогнозите може да падне до 1,45.

Англия с извинение за расизма спрямо загинали имперски войници

Великобритания предложи „безрезервно извинение“, след като нов доклад твърди, че стотици хиляди войници от малцинствен прои...

Причините за това състояние на нещата показват „трудностите, несигурността и безпокойството“ на потенциалните родители. Това е знак за общество, в което отглеждането на деца се превръща в твърде голяма тежест за жените, а пречките пред печеленето на пари с деца на ръце стават твърде много, отбелязва авторът.

Бързо застаряващата страна е тъжно място, изправено пред икономически проблеми. От данъците на малцинството в трудоспособна възраст се плащат пенсии и се отделят средства за грижа за възрастните хора, пренебрегвайки по този начин нуждите на младите, пише Тойби.

„Но най-лошото е, че застаряващото общество е общество, което е деградиращо по отношение на мироглед, креативност и изобретателност“. Тойнби твърди, че „децата означават нов живот, надежда и енергия“, докато преобладаването на възрастните хора създава „консервативни и боязливи избиратели“. „Вече изпитваме това - и ситуацията само се влошава“, предупреждава журналистът.

В същото време, както припомня авторът, през последния период на управлението на лейбърите раждаемостта в страната започна да се възстановява, благодарение на семейната политика, провеждана от група жени-депутати. Те въведоха безплатно предучилищно образование, данъчни облекчения за грижи за деца, откриха 3500 детски центъра Sure Start и създадоха детски доверителен фонд, който осигуряваше на всяко дете малко „скривалище“. Възстановени бяха полуразрушени училища, в тях се появи богата закуска, както и извънкласни занятия и клубове за отдих, а заплатите на учителите бяха увеличени. „Но сега този детски празник свърши“, допълва още той.

Англия разработва лекарство срещу COVID-19

Великобритания започва разработка за антивирусни средства за лечение на COVID-19 с цел до края на годината страната да разполага с поне...

Показателно е, че 2012 г. беше годината, в която раждаемостта отново започна да спада, тъй като беше годината, в която започнаха драконовските съкращения на бюджета, предвидени от политиката на строги икономии на консервативно-либералната коалиция, насочена към децата, пише журналистът. В резултат на това броят на децата, родени през 2019 г., е намалял с 12,2% в сравнение с 2012 г.

Някои очакваха бебешки бум след пандемията на COVID-19, но Центърът за демографски промени е скептичен предвид стреса на родителите, децата в домашно обучение, съчетани с съкращения на работа без никаква подкрепа от семейството, плюс страха от заразяване с COVID по време на бременност и 200 хиляди отложени сватби. „Младите хора се преместиха да живеят при родителите си, за да спестят от наем, работа от вкъщи или загуба на работа. Без сигурен покрив над главите и увереност в наличието на храна на масата, хората не смеят да имат деца “, оплаква се Поли Тойнби.

Няколко други страни са изправени пред още по-ниски нива на раждаемост: Япония, Италия и Испания очакват населението им да се свие наполовина до края на века. Във Великобритания досега имиграцията запълва тази празнина, но правителствените политики и Брекзит правят страната по-малко привлекателна и след въвеждането на карантината започва нов отлив на население.

„Липсата“ на бебета също затруднява решението на климатичната криза, смята Тойнби. Остаряващият електорат е по-малко загрижен за околната среда, отколкото по-младите избиратели. „В крайна сметка оцеляването ще зависи от достатъчен брой хора, готови да направят това, което се изисква – а това са младежите“, предупреждава колумнистът на The Guardian.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа