Средиземноморската диета вече е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО

51359
Средиземноморската диета вече е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО
Снимка: Getty Images/Guliver

Средиземноморската диета беше призната от ЮНЕСКО и включена в тазгодишния му списък на световното нематериално културно наследство. Решението беше взето от Междуправителствения комитет на ЮНЕСКО, който заседава тази седмица в Азербайджан, предаде БНР.

За родина на средиземноморската диета бяха обявени седем средиземноморски страни – Кипър, Гърция, Хърватия, Италия, Мароко, Португалия и Испания, които заедно направиха предложението до световната организация през 2010-а година.

Средиземноморската диета за здрав дух и тяло

Ново изследнане доказа, че средиземноморската диета е изключително полезна както за физическото, така и за душевното здраве на хората. ...

В решението на ЮНЕСКО средиземноморската диета се определя като уникален начин на живот. Тя е описана като набор от умения, знания, ритуали, символи и традиции в Средиземноморския басейн. В нея се включват различни дейности като отглеждане на различни типични култури, прибиране на реколтата, риболов, животновъдство, преработка на продуктите и готвене, и особено споделянето на храната на трапезата на хората от региона.

Средиземноморската диета се смята от специалистите за най-здравословния начин на хранене, но нейният дух е насладата от храната и живота. Средиземноморската диета участва в културата на народите от тези страни, в техните празненства, фестивали, тържества. Тези пространства и събития са станали израз на взаимно признаване и уважение, на гостоприемство и добросъседство, на предаване на традициите между поколенията и междукултурен диалог, се подчертава още в решението на ЮНЕСКО.

Всяка от седемте страни е избрала свой емблематичен регион, за да опише средиземноморската диета на своя територия като начин на живот.

За Кипър това е село Агрос, традиционно и живописно място в планината Тродос. Агрос се намира по пътя на един от винените маршрути на Кипър. Разнообразната природа, богатото културно наследство, топлото гостоприемство на жителите, производството на традиционни кипърски продукти и опазването на местните традиции правят района един от най-изразителните представители на културната идентичност на острова.

Турското кафе беше обявено за културно наследство на ЮНЕСКО

Турското кафе беше включено в списъка за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО, предаде Стандарт нюз. В заседаниет...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа