СС на ООН продължава да държи на фаворита си за нов генерален секретар на ООН

1584
СС на ООН продължава да държи на фаворита си за нов генерален секретар на ООН
Снимка: Getty Images/Guliver

Както и досега, бившият португалски министър-председател Антониу Гутериш е предпочитан от най-много дипломати в Съвета за сигурност на ООН за нов генерален секретар на ООН. Ирина Бокова е трета. Това показват резултатите след третото предварително гласуване на Съвета за сигурност на ООН, предаде БГНЕС.

Гласуването се състоя в понеделник срещу вторник. Останалата част от тройката е претърпяла значителни промени от гледна точка "подкрепа", заявил за ТАСС дипломатически източник в ООН.

Още един кандидат за генерален секретар на ООН се оттегли

Министърът на външните работи на Черна гора Игор Лукшич се оттегли от надпреварата за поста генерален секретар на ООН, който се освобож...

Според него, Гутериш, който до 2015 г. заема поста на върховен комисариат на ООН за бежанците, отново получава 11 гласа "за", а три делегации се противопоставят на кандидатурата му и една се въздържа. На второ място е външният министър на Словакия Мирослав Лайчак, за когото „одобрявам” са написали девет страни в пет говори против и един въздържал се, все още. Третото място се споделя от генералния директор на ЮНЕСКО - Ирина Бокова и бившият министър на външните работи на Сърбия Вук Йеремич, които привличат подкрепата на седем членове на Съвета за сигурност, но и пет гласа "против".

Най-лошите резултати бяха показани от бившият министър на външните работи на Молдова Наталия Герман и костариканката Кристиана Фигерас, която до 6-ти юни е изпълнителен секретар на Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата. Срещу техните кандидатури са се обявили пряко 12 делегации.

В резултат на заседанието на Съвета за сигурност, което се проведе при закрити врати, председателят на СС Рамлан бин Ибрахим съобщи на журналисти само факта на гласуването, но не и резултатите. Според него, кандидатите са информирани само за броя на гласовете, получени от постоянните представители на страните, които те представят. Постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин каза за ТАСС, че вотът е минал "много гладко", другите дипломати отказаха да коментират.

Процесът на подбор на кандидати за Съвета за сигурност ще продължи, въпреки че все още не е определена датата на следващото неофициално гласуване. Според съществуващите правила, за одобрението на кандидата трябва да се съберат 9 "да", включително тези на всичките пет постоянни страни членки, които имат право на вето: Русия, Великобритания, Китай, САЩ и Франция. След това името на кандидата ще бъде представено за одобрение от Общото събрание на ООН. По-рано постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин каза за ТАСС, че името на наследника на Бан Ки Мун, може да стане известно през октомври, когато председател на Съвета за сигурност ще бъде Русия.

Филипините заплашиха да излязат от ООН

На пресконференция в родния си град Давао президентът на Филипините Родриго Дутерте заяви, че страната му може на напусне ООН в отговор...

Председателят на 70-тата сесия на Общото събрание на ООН Могенс Люкетоф отново изрази недоволството си от факта, че Съветът за сигурност не разкрива резултатите от гласуването. В писмено изявление, публикувано в ООН, той подчерта, че това "не отговаря на очакванията" на страните членки на ООН и на "новите стандарти на откритост и прозрачност".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Руски губернатор към съгражданите си: Без да искате сте превели милиони рубли на украинската армия (ВИДЕО)

Беларуска пропаганда: Опозицията готвела преврат и вкарване на натовски войски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа