Старите европейски демокрации не искат да участват във война в Украйна

21329
Старите европейски демокрации не искат да участват във война в Украйна
Снимка: Getty Images/Guliver

Над 50% от германците, италианците и французите не биха желали техните държави да използват военна сила като членки на НАТО при евентуален конфликт с Русия, за да изпълнят ангажимента си по член V от устава на Алианса. Според член V военна атака срещу един или повече членове на НАТО се счита за атака срещу всички членове на НАТО.

Оказва се обаче, че 58% от германците не искат страната им да бъде въвлечена в хипотетичен конфликт с Русия. Това показват данни от изследване на американския тръст Pew. В Италия 51% също са против, а 40% подкрепят изпълнението на член V, а във Франция 53% са против, докато 47% са „за”.

МВФ ще удължи финансирането за Украйна дори без споразумение с кредиторите

Международният валутен фонд е готов да продължи финансирането на Украйна дори и при липса на споразумение между страната и нейните кре...

Всъщност в изследването на Pew са включени осем държави – Германия, Франция, Италия, Испания, Великобритания, Полша, Канада и САЩ.

С оглед настроенията по принцип за член V, не е учудващо, че настроенията са още по-негативни за изпращане на войски в Украйна. Само в Полша има по-ясна подкрепа за такъв акт – 50% от запитаните. 46% от американците също биха подкрепили такова нещо, както и 44% от канадците, но Германия, Италия и Испания са явно против – съответно с подкрепа от само 19%, 22% и 25%.

Подобна е картината и относно евентуално членство на Украйна в НАТО – 65% от канадците, 62% от американците и 60% от поляците одобряват, при само 35% от италианците и 36% от германците. Французите и британците обаче по-скоро са „за” – 55% и 57% съответно.  За членство в ЕС най-голяма подкрепа за Украйна има от испанците – 65%, поляците – 60% и британците – 53%. Най-малка е подкрепата на италианците – 37%, германците – 41% и французите – 46%.

И ако в Европа особено настроенията против война са явни, то по отношение на оказване на икономическа помощ за Украйна нещата са различни. 77% от испанците и поляците подкрепят оказването на икономическа помощ. На същото мнение са 75% от канадците, 71% от германците, 68% от британците. Единствено италианците са явно против – само 44% подкрепят такава мярка.

60% от жителите на страни от НАТО са против доставки на оръжия за Украйна

Около 60 процента от жителите на страни от НАТО са против доставки на оръжия за Украйна, показва допитване на американския социологичес...

Като цяло, средно за осемте изброени държави настроенията са следните – 70% от западняците биха подкрепили изпращане на икономическа помощ за Украйна, само 57% искат Украйна в НАТО, едва 50% я искат в ЕС, а 41% подкрепят евентуално пращане на военни части в помощ на Киев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа