Столтенберг: Кризата в здравеопазването не трябва да се превърне в криза на сигурността

1872
Столтенберг: Кризата в здравеопазването не трябва да се превърне в криза на сигурността
Снимка: Getty images/Guliver

"Основната отговорност на НАТО е да гарантира, че тази криза в здравеопазването няма да се превърне в криза на сигурността. Това каза пред БНТ генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

"Предизвикателството е, че не разполагаме с лукса да избираме между това да решаваме или кризата и заплахите в здравеопазването, или заплахите, свързани със сигурността. Трябва да им отвърнем едновременно. Трябва да гарантираме, че тази здравна криза няма да се превърне в криза на сигурността. Например, терористичните организация като "Ислямска държава" в Ирак и Сирия, виждаме опити от тяхна страна да се възползват от кризата с COVID-19, за да възобновят силите си и да укрепят позициите си. Това бе било опасно не само за хората в Ирак и Сирия, но и за хората в Европа, включително и в България. Трябва да се справим с кибер заплахите, предизвикателствата, идващи от Русия - виждаме последиците в Украйна и в черноморския регион. Виждаме и промяната в световния баланс на силите с възхода на Китай. Живеем в един все по - непредвидим свят. Реалността е такава, че трябва да се изправим срещу предизвикателствата в сигурността едновременно с предизвикателствата в здравеопазването. Виждаме, че когато се инвестира повече във военни способности, тези военни способности са на разположение и се използват в здравната криза. Така че нещата са взаимосвързани.", каза той.

НАТО се подготвя за втора вълна от коронавирусни инфекции

Военният съюз НАТО се опасява от втора вълна от коронавирусни инфекции и реши да изготви план за военна операция, за да бъде по-добре п...

По думите му основна функция на Алианса е да координира и поддържа в готовност силите си - включително засилено присъствие в района на Черно море, и българските военни части и България са важна част от този процес.

"Черноморският регион е изключително важен не само за малките страни около Черно море - България, Турция, Румъния, но е от стратегическа важност и за целия алианс. Видяхме последиците от агресивните действия на Русия, която незаконно анексира Крим и продължава да подкрепя сепаратистите в Източна Украйна. Това е част от по - голямото предизвикателство със сигурността в черноморския регион, пред което всички сме изправени. Но приветствам факта, че НАТО увеличи присъствието си в черноморския регион и работим много тясно с партньорите си в него - Украйна и Грузия - помагаме им и работим заедно, за да се справим с предизвикателствата, пред които заедно сме изправени в Черноморския регион.", отбеляза секретярят на Алианса.

По думите му бъдещето на НАТО е свързано и по-голямо сътрудничество между военните комплекси и ресурсите на съюзниците: "Силно вярвам в многостранното сътрудничество. НАТО е многостранна институция. 30 страни-членки, а сега и Северна Македония. България помогна това да се случи, като работеше заедно със Северна Македония, правейки възможно разширяването и приемането на Северна Македония в семейството ни. Но вътре в НАТО има групи от съюзници, които създават заедно съвместни способности, като обединяват ресурсите си и постигат повече, отколкото биха постигнали сами. Замисълът на НАТО е принципът на многостранност и това, че заедно сме по-силни."

Според Столтенберг въпреки големите последици, които пандемията от коронавирус нанася на американката икономика, САЩ няма да намалят приноса си в НАТО: "Виждаме как САЩ са много ангажирани с НАТО и през последните години засилиха военното си присъствие в Европа. Не бих могъл да си представя по - силен ангажимент към европейската сигурност - САЩ увеличават военното си присъствие, провеждат учения, разполагат оборудване в Европа. Знаем, че КОВИД - 19 ще има икономически последици, но САЩ ясно дадоха да се разбере, че ще поддържат присъствието си в Европа, ще поддържат ангажимента си към НАТО и съм напълно уверен, че това ще стане и след COVID-19"

ПАСЕ, ОССЕ и НАТО: Националните парламенти трябва да работят в кризата

Парламентите играят съществена роля като пазители на демократичните ценности, процеси и основни свободи и спомагат за укрепване на обще...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Атака с "Кинжал"-и: Русия пак обсипа Украйна с ракети и дронове

Германия: Израел да се откаже от Газа след края на войната

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа