Стотици лекарства изчезват от руските аптеки: Здравните власти уточняват списъка

2871
Стотици лекарства изчезват от руските аптеки: Здравните власти уточняват списъка
Снимка: iStock

Близо 200 лекарства може да изчезнат от руските аптеки, стана ясно в края на юли от писмо на руското здравно министерство до редица болници в страната. Списъкът с 196 лекарства бе спуснат до администрациите на болничните заведения, но след това изненадващо бе оттеглен от министерството "за доуточняване". 

Според инструкциите на ведомството лекарите, когато изписват рецепти, трябвало да вземат под внимание факта, че много лекарства скоро ще се окажат дефицитни или просто неоткриваеми в аптечната мрежа. В списъка присъстват както лекарства, които са жизненоважни за различни заболявания (някои от тях нямат аналози в Русия), включително много антибиотици, така и медикаменти, които вече са излезли от производство - най-често защото са остарели и са заменени с техни по-съвременни аналози. Има и лекарства от компании, които са напуснали руския пазар заради „икономическа нецелесъобразност“, тъй като след срива на обменния курс на рублата чуждестранните производители са започнали да понасят загуби.

ОЩЕ: Бюджетният дефицит на Русия доближи 30 милиарда долара

Какво наистина се случва и без кои лекарства остават пациентите в Русия анализира в свой материал руското издание "Холод", което е успяло да се запознае със списъка.

Кои именно лекарства вече ще е невъзможно да бъдат закупени в Русия

Най-голямо безпокойство е предизвикало очакваното изчезване на антибиотиците - сред тях, например, "Сивекстро" - антибиотик, създаден преди седем години, както и още 13 на брой антибиотици, антибактериални и антивирусни лекарства.

Сред 196-те лекарства в списъка е имало и много лекарства, използвани за лечение на онкологични заболявания (повечето произведени от израелската компания Teva), за терапия на болестта на Алцхаймер, за деменция, както и такива популярни и широко прилагани лекарства като Но-шпа или Оземпик, който се използва от болни с диабет, а също и детският "Панадол", който спомага за понижаване на температурата.

ОЩЕ: Кризата с рублата: Путин още не смее да изцеди едрия руски бизнес

Силно възмущение сред лекарското съсловие

Писмото със списъка, което според проверката на "Холод" действително е било регистрирано в електронната система на руското здравно министерство, е предизвикало възмущение сред много лекари, останали неприятно изненадани от големия брой медикаменти, които просто ще изчезнат от пазара. Очевидно в отговор на това от ведомството са оттеглили писмото, с обещанието по-късно да изпратят „актуализирана информация“, което и към момента на публикацията (18 август 2023 г.) все още не се е случило. Изданието предполага, че това се дължи на "изтичането" на информацията от първото писмо, което може би "е смутило" ръководството на ведомството.

А коя всъщност е причината да изчезват лекарствата от Русия?

В писмото на Министерството на здравеопазването се посочва, че информацията за прекратяване на доставките е постъпила от самите  производители.

ОЩЕ: Войната принуди руснаците да ядат по-малко и по-скъпо

Много доставчици сами напускат руския пазар заради войната в Украйна и сринатия курс на рублата. На тях им се налага да продават продуктите си с 30-40% отстъпка, тъй като цените на основните медикаменти се регулират от държавата - тя определя максималните продажни цени, които не се съобразяват с колебанията на курса на рублата, отбелязва изданието.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

"Свободният свят е с вас": Блинкен свири на китара в бар в Киев (ВИДЕО)

Напрежение между две държави заради нелегалната миграция

Ракетна атака в Крим: Пожар в района на летище "Белбек" (ВИДЕО)

Арестуваха за корупция генерал от руското министерство на отбраната

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 15.05 - Защо Путин назначи Андрей Белоусов за военен министър?

Журналистът Валери Тодоров: Владимир Путин готви военна офанзива през лятото

От хуманни съображения: Обединеното кралство забрани износа на живи животни

Блинкен за студентите от Мариупол: Те са пример за духа и смелостта на Украйна

Еманюел Макрон препоръчва: Посетете Варна

Крал Чарлз представи новия си портрет - първи след коронацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com