Страните от Г-7 обявиха извънредно положение заради варианта Омикрон

1995
Страните от Г-7 обявиха извънредно положение заради варианта Омикрон
Снимка: Unplash

На своя среща в понеделник здравните министри на страните от Г-7 се обединиха около становището, че новият вариант на коронавируса, вече известен като Омикрон, е „силно заразен“ и изисква „спешни действия“, предадоха световните агенции. 

Министрите на САЩ, Канада, Германия, Франция, Италия, Япония и Обединеното кралство се договориха за „осигуряване на достъп до ваксини“, чрез предоставяне на "оперативна помощ на страните, които се нуждаят от тях“. Те изразиха и задоволство от „отличната работа на Южна Африка, която успя да открие варианта и да предупреди останалите държави“.

СЗО: Темата за произхода на коронавируса е повдигната пред лидерите от Г-7

Лидерите на страните от Г-7 обсъдиха причините за новия тип коронавирус на срещата на върха в Карбис Бей, съобщава ТАСС. Генералния дир...

Световната здравна организация също потвърди, че Омикрон представлява „много висок риск“ в световен мащаб. Междувременно все повече страни по света съобщават за потвърдени или потенциални случаи на заразяване, които се проверяват, както и за засилване на мерките по затварянето на границите, за да се забави разпространението на вируса.

Президентът на Централната банка на САЩ (Fed) Джером Пауъл също заяви, че „неотдавнашното увеличение на случаите на Covid-19 и появата на варианта Омикрон представляват риск за икономическата активност и работните места и увеличават несигурността по отношение на инфлацията“. Пауъл, когото президентът Байдън току-що назначи за втори мандат начело на Fed, заяви в речта си днес пред банковата комисия в американския Сенат, че "факторите, тласкащи инфлацията нагоре, ще продължат в значителна степен и през следващата година".

В края на срещата на Г-7, председателствана от Обединеното кралство, британският здравен министър Саджид Джавид заяви: „Опитът ни с пандемията дотук показва, че трябва да действаме бързо и решително. Ето защо предприехме действия без всякакво забавяне“. Великобритания прекъсна връзките с десет африкански държави и затегна правилата за носене на маски и изолиране при контактни случаи. „Ако този вариант не се окаже по-опасен от Делта, няма да поддържаме тези мерки по-дълго от необходимото“, обеща Джавид и наблегна, че, „отговорът ще бъде отговорен и балансиран“, като се вземе предвид „въздействието върху икономиката, образованието и психологическото здраве на хората“. Президентът Джо Байдън се опита също да внесе успокоение и увери: „Ако хората са ваксинирани и носят маска, няма нужда от ограничаване“.

 

Г-7 даряват на света 1 млрд. дози коронавирусни ваксини

Лидерите на страните от групата на седемте (Г-7) възнамеряват да предоставят на света поне 1 млрд. дози ваксини срещу коронавирус, съоб...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Преди САЩ да въоръжат наново Украйна: Русия атакува и има успехи (ВИДЕО)

Испания се е съгласила да даде ракети Patriot на Украйна, но не и ПВО система

Швеция изпраща военен контингент в Латвия като част от НАТО

Украйна изтегля танковете „Ейбрамс“ от фронта: Associated Press

Виктор Орбан предложи подкрепа за Тръмп

Посланикът на Украйна у нас: Помощта за Киев трябва да бъде засилена

Нови правила: Глобите за нарушения на пътя ще се плащат в целия ЕС

Гърция няма да достави на Украйна нито "Пейтриът", нито С-300

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа