Сушата в Европа е най-лошата за цели 2000 години

1795
Сушата в Европа е най-лошата за цели 2000 години
Снимка: Getty Images/Guliver

Последните летни засушавания в Европа са най-тежките, които регионът е виждал от 2110 години насам, на фона на изменението на климата, което предизвиква горещи вълни. Това показват нови изследвания, които вдигат тревога за екосистемите и селското стопанство.

Използвайки данни от дървесни пръстени на живи и мъртви европейски дъбове, връщащи към времето на римляните, учените установяват дългосрочна тенденция на изсъхване, която внезапно се е засилила през 2015 г. отвъд всичко, наблюдавано от две хилядолетия.

„Изменението на климата не означава, че навсякъде ще има суша: на някои места може да стане по-влажно или по-студено, но екстремните условия ще станат по-чести, което може да бъде опустошително за селското стопанство, екосистемите и обществата като цяло“, каза водещият автор Улф Бънтген, от университета в Кеймбридж.

Десислава Танева: Заради сушата земеделието е в много тежка ситуация

Земеделието е в много тежка ситуация не толкова заради коронавируса, а заради сушата. Добивите на основните култури, които се отчитат, ...

Бънтген, професор по анализ на екологичните системи, заяви, че изследването показва, че последователните лета на интензивна топлина и суша от 2015 г. насам са "изключителни за Централна Европа", се казва в изявление на университета.

За да проучат продължителността и тежестта на историческите суши, изследователите са анализирали 147 дъбови дървета - включително дървени трупи, извадени от стари сгради и археологически обекти, и живи дървета от днешна Чехия и части от Бавария - за период от 2110 години. След това те измерили състава на кислород и въглеродните изотопи на 27 080 растежни пръстена, за разлика от обичайните измервания на ширина и плътност на дървесните пръстени, за да нанесат промените от реакцията на дърветата на воден и топлинен стрес.

Данните, публикувани в списание "Nature Geoscience", разкриват тенденция към постепенно засушаване на Европа, прекъсвана от много влажно лято през годините 200, 720 и 1100 и много сухо лято през години 40, 590, 950 и 1510.

Но пробите от лятото на 2003, 2015 и 2018 показват условия на суша, които далеч надхвърлят всичко през 2110-годишния период.

Съавторът Мирек Трънка, професор в изследователския център "CzechGlobe" в Бърно, заяви, че резултатите са "особено тревожни за земеделието и горите".

Сигналът, който трудно виждаме: Суша и наводнения погубват България до 2030 година

В последните дни анализи със стряскащи заглавия се появяват в популярни интернет сайтове и национални всекидневници - като например: "С...

"Безпрецедентното измиране на горите в голяма част от Централна Европа потвърждава нашите резултати", каза той.

С един градус на затопляне от доиндустриалните времена досега, екстремните метеорологични условия от този вид вече са станали по-интензивни, като една-единствена гореща вълна през 2003 г. е довела до 70 000 нови смъртни случая само в Европа.

След Парижкото споразумение за климата от 2015 г. светът е преживял петте си най-горещи регистрирани години.

Организацията на ООН за прехрана и земеделие предупреди, че производството на храни е "изключително чувствително" към изменението на климата.

През 2019 г. доклад в "Nature Climate Change" предупреждава, че промените в океанските течения рязко повишават риска от топлинни вълни в региони, отговорни за до една четвърт от световното производство на храни - Западна Северна Америка, Западна Европа, Западна Русия и Украйна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Песков като панаирджийска мечка: Весели жената на нарочен за най-корумпиран в Русия (СНИМКА)

Арести в Англия заради смъртта на мигранти

В Русия погребаха Зеленски и Байдън, Скабеева говори с гробовен глас за ракетите ATACMS (ВИДЕО и СНИМКА)

Политическа криза: Испанският премиер мисли за оставка

Украйна конфискува активи на назначения от Русия губернатор на Запорожка област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 25.04 - Байдън подписа военната помощ, първата пратка вече е на път

Лукашенко: С Путин решаваме за ядрените оръжия - как и кога

Десетки хиляди полети имали проблеми с навигацията, подозират руска намеса

За създаване на "терористично общество": Русия арестува задочно Гари Каспаров

"Спрете лодките": Лондон с крайни мерки срещу мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа